Presenten les memòries de Pelai Vidal Canales, metge de la sanitat militar republicana, al MUME

El llibre va ser publicat a Mèxic i és el resultat d'una compilació de textos autobiogràfics que va seleccionar el fill el metge, Pelai Vilar Puig

per Redacció

Cultura, Història

Un instant de la inauguració
Un instant de la inauguració | Falgués Fotografia

La Guerra Civil se sol entendre com a avantsala de la Segona Guerra Mundial. La situació interna de l'Estat espanyol i la intervenció de diferents potències europees van provocar un conflicte intens i cruel que va finalitzar amb l'exili de més de 400.000 persones.

En aquest context, Pelai Vilar Canales (Ovideo, 1909 – Mèxic DF. 1993; fill de metge i de mestra i graduat com a metge 1934) es va allistar com a metge de Sanitat Militar de l'Exèrcit republicà. Amb aquesta condició, va participar en diversos escenaris i fronts de la Guerra Civil, com per exemple, a l'inici de la guerra, al Vaixell hospital Marqués de Comillas, que va enviar l'Exèrcit republicà a Mallorca. I després, al fronts de Madrid, Aragó i Catalunya.

El 1939 va marxar a l'exili per Prats de Molló i va ser internat durant gairebé dos anys als camps de concentració d'Agde i Argelers, on va continuar la seva tasca mèdica. Després de passar per Marsella (La Reynarde i Montgrand), el 1942 Vilar va arribar a Mèxic procedent de França, gràcies a la intervenció del president Cárdenas i de la diplomàcia mexicana a França, i va treballar d'Otorrinolaringòleg a Pachuca (Hidalgo, Mèxic) fins 1959. La seva família es va reunir amb ell a Mèxic el 1949.

I aquesta història és la que s'explica al llibre Guerra i exili. Memòries d'un metge català a la sanitat militar republicana (1936-1942), de Pelai Vidal Canales, que el cap de setmana passat es va presentar al Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera. L'acte va comptar amb la participació del fill de l'autor, el Dr. Pelai Vilar Puig (Barcelona, 1937), compilador dels textos autobiogràfics del llibre i també metge, otorrinolaringòleg i professor jubilat de medicina a Mèxic; i del Dr. Carlos Viesca Treviño, autor del pròleg, del Departament d'Història i Filosofia de la Medicina de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM).

Aquest llibre es va publicar a Mèxic, per part de l'Ateneo Español de México el 2018. És el resultat d'una compilació de textos autobiogràfics de Pelai Vilar Canales, escrits originalment en català, i seleccionats pel seu fill, Pelai Vilar Puig. Representa un exemple de "petita història", en el sentit de posar en valor testimonis més o menys anònims, però no menys representatius, i també la recuperació i l'homenatge d'un testimoni vinculat a la sanitat militar però també de totes les persones que van lluitar i arriscar les seves vides pels seus ideals de llibertat, justícia i progrés social.

Un instant de la inauguració
Un instant de la inauguració
Un instant de la inauguració
Un instant de la inauguració

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article