Aquest diumenge es farà la trobada anual al Coll de Panissars

Organitzada per l'associació Indrets del Record, la jornada servirà per commemorar el 734è aniversari de la Victòria Catalana contra l'invasor francès del 1285

per Redacció

Vida social, Història

La trobada de l'any passat, marcada com sempre pel caire reivindicatiu
La trobada de l'any passat, marcada com sempre pel caire reivindicatiu | Falgues Fotografia

El coll de Panissars de la Jonquera acollirà aquest diumenge la 33a edició de la trobada que s'hi va anualment per commemorar, enguany, el 734è aniversari de la Victòria Catalana contra l'invasor francès (1285). Està previst que la jornada, que està organitzada per l'associació Indrets del Record, porti visitants d'arreu de Catalunya a la Jonquera. I és que fins i tot s'ha organitzat un autocar que sortirà a les vuit del matí de Barcelona.

A la Jonquera, els actes començaran a les 11.30 h, quan es farà una ofrena floral a l'estela commemorativa que hi ha a Panissars. Durant l'acte més institucional, es tindrà un record especial per als patriotes traspassats durant la batalla. Hi intervindran l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez; la portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Anna Pérez; un representant de l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC); el coordinador de la Trobada al Coll de Manrella, Josep Lluís Fernàndez; la coordinadora del dia de la Memòria d'Elna, Daniela Grau, i l'historiador medievalista Joan Badia. I el professor de l'Escola de Música de la Jonquera Sergi Labarta hi interpretarà Els Segadors i l'himne occità Cant del poble, Se canta.

A la una del migdia, els participants faran una visita a l'exposició temporal Genocide Project. Espais d'excepció, d'Eduardo Gómez Ballesteros, que està instal·lada al Museu Memorial de l'Exili (MUME). A les 13.45 h, es farà un dinar popular a la Societat. I a la tarda, l'historiador Joan Badia guiarà una visita per les restes arqueològiques dels Trofeus de Pompeu, la Via Augusta i el monestir de Santa Maria de Panissars.

 

Una trobada històrica

L’any 1985 es van commemorar oficialment els 700 anys de la batalla del coll de Panissars, la victòria contra la invasió dels francesos al lloc de retirada del vençut i moribund Felip l’Ardit, rei de França. Es va fer un acte institucional amb parlaments sobre la història, i s'hi va innaugurar la placa que encara avui recorda la gesta.

El president de l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana, Enric Garriga, va transformar aquesta commemoració en una trobada anual. Una trobada marcada sempre per un caire reivindicatiu en què enguany tindrà un pes especialment destacat el record per als presos i els exiliats polítics.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article