Les pluges a l'Albera han estat molt per sota la mitjana aquest mes de setembre

Setembre ha resultat ser a la Jonquera i el seu entorn un altre mes càlid i majoritàriament sec com a la resta de Catalunya

per Redacció

Mediambient

Imatge capturada el 26 de setembre passat a la zona sud de la Jonquera
Imatge capturada el 26 de setembre passat a la zona sud de la Jonquera | Infojonquera.cat
Un setembre sec i càlid. La major part del territori ha recollit precipitació inferior a la mitjana climàtica, amb unes quantitats molt exigües a Ponent, on el setembre es pot qualificar de molt sec, i en canvi, al Montseny, Costa Brava i punts del litoral Central ha resultat plujós. Al Pirineu, i en concret al nord de l'Alt Empordà, les precipitacions han resultat molt per sota la mitjana climàtica que li correspon en aquesta època de l'any.

 

El flux zonal (vent de l’oest) predominant en altura ha comportat l’arribada de fronts i pertorbacions d’origen atlàntic. Algunes d’elles es despenjaven del corrent general i s’aprofundien a la Mediterrània provocant els episodis tempestuosos que van afectar el litoral i prelitoral i que van descarregar puntualment amb força intensitat.
 
Alhora, aquest flux de l’oest va inhibir tant les masses d’aire fred procedents d’altes latituds com les càlides procedents dels tròpics. Com a conseqüència l´anomalia de temperatura ha estat per sobre de la mitjana climàtica, però sense grans calorades com les que vam tenir els mesos de juny, juliol i, en menor mesura, també l’agost.
 
Tempestes intenses els dies 1 i 2 de setembre
 
Els dos primers dies del mes van venir marcats pel pas d’un sistema frontal que va afectar sobretot el Prelitoral.
 
- Entre l’1 de setembre al migdia i la matinada del dia 2 la precipitació més abundant es va registrar a punts de la Catalunya Central i al voltant del massís del Montseny, amb alguns màxims al voltant dels 50 mm: a Casserres (el Berguedà) es van mesurar 64,8 mm;, a Tagamanent - PN del Montseny (el Vallès Oriental) 50,4 mm, i a Taradell (Osona) 47,7 mm, com quantitats més destacades.
 
- La majoria de tempestes van ser de curta durada, de manera que, tot i que plovia amb molta intensitat, només una estació va arribar a superar els 20 mm en 30 minuts (24,6 mm a Muntanyola, Osona). En canvi, la precipitació màxima en 1 minut va arribar a ser molt elevada, amb més de 2 mm a diversos sectors i màxims de 4,3 mm a Castellar de n’Hug – el Clot del Moro (Berguedà) i 4,1 mm a Muntanyola (Osona).
 
- Pel que fa als llamps, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar 953 llamps núvol-terra a Catalunya, dels quals cal remarcar els 148 a Osona o els 97 al Berguedà.
 
Precipitació abundant al Barcelonès i vent del 9 a l’11 de setembre
 
Una pertorbació desenganxada del corrent general va provocar un nou episodi de precipitació entre els dies 9 i 11 de setembre. La nit del 9 al 10 van descarregar moltes tempestes i algunes d’elles fortes (en 30 minuts, 25,3 mm a Gurb, o 21,0 mm a Lladurs), però en general la pluja va caure de manera relativament pausada. Les acumulacions més importants al llarg de l’episodi van superar els 70 mm a punts de la ciutat de Barcelona, mentre que a sectors del sud de l’Alta Ribagorça o l’oest del Segrià no hi va arribar a ploure apreciablement.
 
-  Les quantitats acumulades més importants registrades a les estacions  gestionades per l’SMC van ser al Barcelonès: 78,0 mm a Barcelona - Font del Gat, 71,9 mm a Barcelona - el Raval, o 67,4 mm a Barcelona - Can Bruixa.
 
-  Algunes tempestes van ser fortes: en 30 minuts, 25,3 mm a Gurb, o 21,0 mm a Lladurs), però en general la pluja no va tenir una intensitat destacable.
 
- La major part dels llamps van caure la nit del 9 al 10. En conjunt, durant el període de temps la XDDE va detectar 18.375 llamps-núvols terra, dels quals 1.107 a Catalunya (159 a Osona com a comarca més afectada).
 
- La matinada del dia 10 la temperatura va baixar prou per provocar nevades a l’alta muntanya pirinenca, amb una cota de neu que va arribar a voltar els 2.000 m en alguns sectors del Pirineu, sobretot a l’occidental. De totes maneres, la baixada va ser transitòria i en alguns casos la neu només va agafar per sobre de 2.200 – 2.300 m. En general els gruixos van voltar els 5 cm, però cal destacar que l’estació de Certascan (2.400 m, Pallars Sobirà) va mesurar 13 cm de neu abans que la precipitació es convertís en pluja durant la matinada de dimecres.

- La ventada de gregal va ser destacable prop de la costa (amb algunes ratxes inusuals) i en zones altes del Pirineu i prelitoral. De manera molt destacada, l’estació de Cabrils (Maresme) feia gairebé 9 anys que no registrava una ratxa de vent tan forta com els 95 km/h del dia 11, d’ençà dels 97 km/h el 12/10/2010. Aquesta excepcionalitat no va repetir-se enlloc més del país, com a mínim partint de les dades de les estacions gestionades per l’SMC.

Precipitació irregular els dies 20 i 21 de setembre
 
Una pertorbació ubicada a la Mediterrània es va reactivar per l’arribada d’un front atlàntic. La pluja va ser abundant a diversos sectors del litoral i prelitoral, però  també molt irregular.
En canvi, la pluja va ser minsa (o fins i tot inexistent) a bona part del Pirineu, Prepirineu i sectors de ponent, però també a trams del litoral i prelitoral del Tarragonès, el Penedès, el Baix Llobregat o el Vallès Occidental.
- Les quantitats més elevades registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser 107,2 mm a Calonge (Baix Empordà), 93,4 mm a Castell d’Aro (Baix Empordà) i 91,7 mm a Cadaqués (Alt Empordà).
- Es van arribar a superar els 20 mm en 30 minuts en alguns sectors del litoral i prelitoral, però cap estació no va assolir els 40 mm en 30 minuts. Com a valor més destacat, l’estació de Castell d’Aro va recollir 36,2 mm en 30 minuts
- Pel que fa a la pluja màxima en 1 minut, es van mesurar fins a més de 2 mm en 1 minut a diverses localitats, amb un màxim de 3,8 mm en 1 minut a Ulldecona – els Valentins (Montsià).
-  Al llarg del dissabte 21, la XDDE va registrar 1.265 llamps núvol-terra a Catalunya, dels quals 203 al Baix Camp, com a comarca més afectada.

Setembre càlid a Catalunya
 
El mes s’ha de qualificar de càlid al conjunt del territori amb una distribució de les anomalies molt similar a les de l’agost: els valors més alts a certs punts elevats del nord-est i del prelitoral (figura 1). Malgrat això, globalment les anomalies han estat menys marcades que durant el mes anterior.
 
El flux de l’oest va inhibir tant les masses d’aire fred procedent d’altes latituds com les càlides procedent dels tròpics. Com a conseqüència, la temperatura ha estat amb valors per sobre de la mitjana climàtica però sense grans calorades com les que vam tenir els mesos de juny, juliol i, en menor mesura, també l’agost.
 
Molt sec a les comarques de Ponent
 
La major part del territori ha recollit precipitació inferior a la mitjana climàtica (figura 2), amb unes quantitats molt exigües a Ponent, on el setembre es pot qualificar de molt sec, de la mateixa manera que en alguns punts del Prelitoral (serres del Montmell i Sant Llorenç del Munt). En canvi, al Montseny, Costa Brava i punts del litoral Central (el Barcelonès), el mes s’ha de qualificar de  plujós.
 
El flux zonal (vent de l’oest) predominant en altura ha comportat l’arribada de fronts i pertorbacions d’origen atlàntic. Algunes d’elles es despenjaven del corrent general i s’aprofundien a la Mediterrània provocant els episodis tempestuosos que van afectar el litoral i prelitoral que van descarregar puntualment amb força intensitat.
 
Valors alts de la irradiació solar
 
-  Els valors positius han estat dins dels marges de la normalitat climàtica (entre 0% i +5%) a gran part del territori.
-  Els valors més alts s’han distribuït fonamentalment a la part occidental de Catalunya, Prepirineu i prelitoral.
-  Valors negatius al voltant dels valors normals (entre -5% i 0%) per a l’època s’han enregistrat a les comarques del nord-est.

 

 

Mapa de precipitacions acumulades segons mitjana duran el mes de setembre a Catalunya. Mapes de precipitació acumulada durant el mes de setembre del 2019 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article