Llogar un pis a la Jonquera el 2008 va continuar siguent més car que Girona o Figueres

per Redacció

Economia

En el lloguer d'habitatges també es nota l'impacte de la crisi del sector immobiliari, però a la Jonquera molt menys, segons la comparativa d'El Punt. I més en general a les comarques gironines que a la resta de Catalunya. D'una banda, el descens en la compra de pisos s'està compensant amb l'augment més important del nombre de contractes de lloguer dels últims anys. El 2008 es van firmar 8.006 contractes, un 34,7% més que l'any anterior. Però, d'altra banda, el preu mitjà que costa llogar un pis ha disminuït fins als 629,5 euros al mes, 40 euros menys que l'any passat. Només a l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany els preus han pujat, i pel que fa a la resta de comarques, el Baix Empordà és on la baixada ha sigut més destacada. Segons les dades oficials del Departament de Medi Ambient i Habitatge, a Catalunya el preu s'ha mantingut estable, i només ha pujat un 1%.

A tot Catalunya, l'augment del nombre de contractes de lloguer del 2008 respecte al 2007 va ser d'un 28%, i va arribar fins als poc més de 80.000 contractes firmats. D'aquests, 8.006 s'han firmat a les comarques gironines, que han tingut un augment superior al de la resta de Catalunya, d'un 34,7%. Aquest augment de demanda ha anat acompanyat alhora d'una important pujada de l'oferta, tot plegat provocat tant per l'aturada dels crèdits com per la necessitat de posar en el mercat habitatges sense ús i que no es venen. Però mentre que en el conjunt de Catalunya aquesta equació ha comportat una estabilització dels preus –només un 1% d'augment de mitjana, que s'ha situat en els 908 euros mensuals a causa sobretot del que es paga a Barcelona–, a Girona ha representat una disminució d'un 6% de mitjana. De fet, els preus han baixat arreu, tret de l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany.

La Jonquera, el més car

Dels quinze municipis gironins que han signat més de cent contractes nous durant el 2008 –Blanes, la Bisbal d'Empordà, Olot, Torroella de Montgrí, Palafrugell, Banyoles, Castelló d'Empúries, Figueres, Girona, la Jonquera, Llagostera, Lloret, Salt, Roses i Sant Feliu de Guíxols–, n'hi ha que han vist com el preu queia espectacularment –a la Bisbal, Blanes i Palafrugell han disminuït un 35%, un 21% i un 29% respectivament–, mentre que a l'Alt Empordà augmentaven. A la Jonquera és on més ha pujat, i és l'únic municipi d'aquests quinze en què és superior als 1.000 euros. A Girona, el preu és de 754 euros –un 8,8% menys–; a Figueres, 618 –un 2,2% més–; a Banyoles, 670 –un 5,3% més–; a Salt, 596 –baixa un 11%–, i a Olot, 537, un 4% menys.

1.610 rendes bàsiques

D'altra banda, el govern espanyol ha pagat 1.610 rendes bàsiques d'emancipació –ajuts per al lloguer– durant el primer trimestre de l'any a les comarques gironines.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article