Antonio Federico exposa “Constel·lacions” a l’Espai d’Art del Celler Espelt.

per Redacció

Cultura

El proper dijous, 30 de juliol, a partir de les 8 del vespre, l’Espai d’Art Espelt, al celler Espelt de Vilajuïga, s’omplirà de l’art de l’artista Antonio Federico, que presenta un conjunt de pintures, escultures i muntatges, tant de recent creació, com del fons de l’artista jonquerenc resident al barri de l’Estrada d’Agullana, i que es presenten sota el títol genèric de “Constel·lacions”. Nascut l’any 1950, Antoni Federico forma part d’aquell conjunt d’artistes empordanesos que fa més de trenta anys -ell va fer les primeres exposicions el 1974- que viuen i treballen al nord de l’Alt Empordà i que han extret d’aquest tros de territori tot un seguit de trets que defineixen la seva estètica.

Autodidacta, va començar interessant-se pel dibuix i va aprendre l’ofici de pintor artesà i d’aquesta formació li quedà un gran domini de la utilització dels pigments en la creació de colors i un gust irreprimible pels grans formats. També s’interessà per la ceràmica, àmbit en el qual va aconseguir un domini tècnic molt poc comú.

Antoni Federico treballa tot l’any al seu estudi al Mas Vinyes de L’Estrada tot i que darrerament ha començat a treballar també en un antic espai industrial d’Agullana on pot envestir amb més comoditat alguns projectes de gran format.

El seu interès per la Física i la Geometria el porta a estudiar a fons alguns aspectes de la mecànica quàntica i alguns conceptes com els de la morfo genètica, que fan que el seu univers pictòric esdevingui una autèntica reflexió plàstica entorn de l’energia, els seus fluxos i les seves transformacions.

Federico és un mestre en la resolució de la composició dels elements que posa en relació en cada una de les seves peces i un transgressor en l’ús dels materials i de les tècniques que barreja. Com els antics científics que formalitzaven en el que anomenaven constel·lacions un conjunt d’astres que brillaven en el firmament, Federico organitza els elements de cada peça com un tot en el qual les tensions no s’estalvien, ben al contrari, ens apareixen com una bona excusa per a la reflexió, la sorpresa o el desconcert.

Amants de les instal·lacions, cada exposició que fa és un repte personal en el qual el diàleg entre l’espai i les peces exposades esdevé un element clau.

Obres de gran format

Davant la selecció de peces de gran format escollides per a l’exposició que aquest mes d’agost es podrà veure al Celler Espelt, l’espectador s’adonarà que si el verb constel·lar significa “sembrar d’estels”, Federico és un mestre en aquesta activitat i les peces que aquí presenta constitueixen una autèntica constel·lació, una formalització d’un fragment del nostre univers que aquest artista intenta desxifrar tossudament i que vol representar amb la seva obra. La exposició que s’inaugura el proper dijous, 30 de juliol, es podrà visitar durant tot el mes d’agost a les instal·lacions d’Espelt. Els horaris de visita són de dilluns a divendres de 9 a 13 i de 16 a 20 hores. Els dissabtes de 10 a 14 i de 16 a 20 hores i els diumenges i festius de 10 a 14 hores. La inauguració tindrà lloc a partir de les vuit del vespre i es clourà amb una degustació de vins del celler empordanès.

(Foto: A. Federico - Imatge Arxiu L'Esquerda).

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article