Vuitanta veïns al·leguen contra l'ampliació d'una granja de Cantallops

S'oposen a l'ampliació d'una explotació d'engreix que passaria de 720 a 1.222 porcs

Cantallops

Imatge d'arxiu de la granja de porcs
Imatge d'arxiu de la granja de porcs | Particular
Vuitanta-quatre veïns de Cantallops han firmat i avalat les al·legacions que s'han entregat contra el projecte d'ampliació d'una granja de porcs en aquest municipi. El termini per presentar al·legacions es tancava el 23 de juny passat i els contraris al projecte, després de contractar els serveis d'un advocat especialitzat en temes mediambientals, s'han personat en la tramitació d'un projecte que preveu ampliar la capacitat de la granja dels Noguers de 720 a 1.222 porcs.

“Haurem d'assumir costos i despeses, però és un projecte que afectaria tota la població, ho hem anat a explicar casa per casa i molta gent ens ha donat suport”, assegura Rafael Duran, un dels portaveus dels contraris al projecte.

En les al·legacions presentades (que segons Duran també seran defensades per la Iaeden i la plataforma Salvem l'Empordà de Purins), s'enumeren 21 punts que justifiquen, segons ells, que es rebutgi la llicència d'ampliació sol·licitada. Els principals motius exposats són la proximitat de l'explotació amb la població (un centenar de metres dels primers habitatges), i el mal estat actual de l'explotació, ja que, segons Duran, hi ha molts indicis que demostrarien que l'explotació ha incomplert repetidament les normatives per a aquest tipus d'instal·lacions.

A més de les males olors de les quals ja s'han de queixar actualment els afectats, i que temen que s'amplifiquin, els veïns també alerten del perill de possible contaminació de les aigües per excés de nitrats, i de les poques garanties pel que fa a l'eliminació de purins que generaria la granja, i subratllen “errors, inexactituds i mancances” en les dades presentades en el projecte. “El problema de fons és saber quin model de poble volem per al nostre municipi”, assegura Duran, que considera que, si bé hi ha veïns que defensen que una granja de porcs pot ser una activitat normal en un poble, el projecte que es planteja ara als Noguers és incompatible perquè perjudicaria residències i activitats de restauració o turisme que s'han anat desenvolupant a Cantallops.

Segons els contraris al projecte, la llicència d'activitat d'aquesta granja es va concedir el 2008 i s'escau que caducaria precisament aquest mes d'agost del 2016, ja que aquests tipus de llicència s'han de revisar cada vuit anys. Últimament, però, s'han vist màquines treballant en aquesta granja tot i que segons els opositors ja havia caducat el termini que l'Ajuntament havia donat per posar les instal·lacions al dia, i per tant es tractaria d'obres il·legals. Per això Duran avança que, a banda de les al·legacions presentades, el pròxim pas que pensen fer és demanar directament a l'Ajuntament el tancament de l'explotació.

D' www.elpuntavui.cat

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article