Centre d'interpretació de l'Albera: un museu de l'Albera a Can Laporta

Articles de difusió del patrimoni natural, arquitectònic i tradicional de la Jonquera

Patrimoni

Centre d'interpretació de l'Albera: un museu de l'Albera a Can Laporta
Centre d'interpretació de l'Albera: un museu de l'Albera a Can Laporta | Infojonquera.cat
El patrimoni de la serra de l’Albera és excepcional. En un espai relativament petit s’hi troba una gran varietat d’ambients, amb espècies tan emblemàtiques com la tortuga mediterrània, la vaca autòctona de l’Albera, en un entorn on les poblacions humanes han deixat la seva empremta des del neolític fins als nostres dies. Tota aquesta informació la podem trobar de forma sintetitzada i en forma d’exposició al centre d’informació del paratge natural de l’Albera. Es troba al carrer Major 2, de la Jonquera, ocupant els baixos de l’antiga Casa pairal Can Laporta. (Centre d’informació i exposició permanent, Tel: 972 55 52 58).

És un punt d’informació atés per personal del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Es complementa, a més, amb quatre sales que contenen una exposició permanent que fa difusió de l’espai social, natural i econòmic de la zona i una sala d’actes. El visitant pot fer-se una idea de la riquesa i diversitat natural, cultural i arquitectònica de la serra de l’Albera. Amb l’existència d’aquest centre, obert el 2003, el municipi de la Jonquera es va convertir en la porta d’entrada principal de l’Albera, donat que a més compta amb uns serveis privats al seu entorn que la complementen perfectament a nivell logístic i hostaler.

En aquest centre també s’hi realitzen presentacions de llibres, exposicions temporals de fotografia i actes propis vinculats a la zona com cicles de xerrades o audiovisuals temàtics.

Els visitants també poden obtenir informació dels itineraris de la zona per mitjà de material imprés, com ara guies, plànols i fulletons. Des del mateix centre és possible adherir-se a algunes de les excursions que de forma intermitent es realitzen pel territori.

ORIGENS DE L’EXPOSICIÓ

L’any 1987 la Generalitat de Catalunya va buscar un municipi de l’Albera que pogués acollir de forma ràpida la seu de les oficines i el punt d’informació del Paratge Natural de l’Albera, creat aleshores. El municipi receptor va ser Espolla, que va respondre amb rapidesa i celeritat a la petició. La Jonquera va deixar escapar l’oportunitat de convertir-se en la porta natural del paratge protegit.

Aquell fet va propiciar un sentiment de correcció a les autoritats municipals per compensar la pèrdua del punt d’Informació de l’Albera.

Va ser durant la legislatura 1987-1991 quan l’Ajuntament de la Jonquera, sent alcalde Josep Rigau, va comprar l’actual casa pairal de Can Laporta, tot i que la intenció era destinar l’edifici a casa consistorial.

L’any 1994 l’aleshores alcalde Pere Brugat, declarava a l’Esquerda de la Bastida núm. 3, el suggeriment d’ubicar a Can Laporta un museu de la Frontera. L’any 1997 es van licitar les primeres obres de condicionament dels baixos de Can Laporta i, un any més tard, ja s’hi feien les primeres exposicions de caire cultural.

L’any 1999 també en una entrevista realitzada per L’Esquerda amb el nou alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, s’hi anunciava que finalment la Jonquera tindria un Museu de l’Albera i la Frontera a Can Laporta.

Un any més tard, s’inauguraven les obres de reforma integral de l’actual edifici i s’iniciava la redacció del projecte museístic.

El 2001, com a primer pas, es va decidir dedicar la planta baixa de Can Laporta com a espai d’una exposició permanent, que no un museu, del paratge de l’Albera. El Museu de la Frontera, que després va derivar en Museu de l’Exili, es desvinculava definitivament de l’Albera i de l’edifici de Can Laporta per entendre que eren dues parts amb prou entitat cadascuna per anar per separat.

Finalment, dos anys més tard, el divendres 11 d’abril de 2003 es va inaugurar oficialment el Punt d’Informació i el Centre d’Interpretació de l’Albera, situats als esmentats baixos de Can Laporta.

L’acte va comptar amb la presència del conseller de mediambient de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler i diverses autoritats de la comarca, alcaldes i regidors. En l’acte inaugural ja es va fer constar que és el Centre d’informació més important de la zona de l’Albera i, encara avui, és la millor forma de conèixer la serra, el seu entorn i la zona compresa dins el Paratge Natural d’Interés Nacional de l’Albera.

CURIOSITATS

El 27 de maig de 2006 el Centre d’informació va ser l’espai escollit per celebrar els vint anys de la declaració de Paratge Natural d’Interés Nacional de l’Albera.

Dins l’edifici, en una de les sales d’exposicions, s’hi conserva el molí d’oli fet en pedra de granit. La bellesa de sala que l’acull ha estat motiu de reclam fotogràfic per algunes entitats de la Jonquera, com ara l’Orfeó Jonquerenc l’any 1999 en motiu del seu 50è aniversari.

El mateix molí original s’ha fet servir com a imatge central d’una etiqueta d’oli d’oliva que es comercialitza a la majoria de supermercats i centres comercials de la Jonquera.

BIBLIOGRAFIA

• L’Esquerda de la Bastida núm. 41 - Abril de 2003
• Crònica del procés seguit per al naixement i evolució del Museu Memorial de l’Exili - L’Esquerda de la Bastida núm. 74 - Desembre de 2007

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article