La Iaeden i un veí de Cantallops porten l'Ajuntament als jutjats per no haver tancat una granja de porcs

El Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona ha admès a tràmit el recurs

Cantallops

Imatge d'arxiu de Can Noguers
Imatge d'arxiu de Can Noguers | Diari de Girona
L’agrupació ecologista IAEDEN-Salvem l’Empordà i un veí de Cantallops han interposat un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament per no haver actuat davant el que qualifiquen “d’incompliments de la granja de porcs dels Noguers”. Segons l'entitat ecologista, l’activitat existent de 720 porcs no compleix cap dels condicionants ambientals exigits per la llicència que se li va atorgar el 2008, i a més estaria tramitant una ampliació d’activitat per arribar a 1.222 caps.

Tal com avança El Punt Avui, entre les principals mancances denunciades hi ha el deteriorament generalitzat de les instal·lacions, cobertes d’uralita, incompliment dels controls exigits, mancances en les fosses de purins que exigeix la normativa, manca d’instal·lacions de recollida d’aigües plujanes, inexistència de zones de desinfecció de vehicles, guals i instal·lacions, etc. A més de les queixes que han rebut de veïns per males olors, la IAEDEN denuncia que aquesta situació posa en entredit l’interès i la salvaguarda de les aigües del municipi.

L’estiu del 2016 l’entitat i 78 veïns de Cantallops ja van denunciar aquests incompliments i van reclamar el tancament i la revocació de l’activitat ramadera. Ara la Iaeden ha fet un pas més i ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l’ajuntament de Cantallops per haver desestimat per silenci administratiu els escrits de denúncia presentats davant l’Ajuntament.

Segons informa l’entitat ecologista, l’activitat ramadera està situada a tocar del nucli urbà de Cantallops i amb habitatges existents a menys de 100 metres. A més, l’ampliació projectada és directament adjacent a una zona de sòl urbanitzable del planejament vigent municipal i molt a prop de la riera d’en Torrelles i en una zona de policia d’aigües. Per tant, hi hauria un potencial risc de contaminació d’aigües i potencial risc d’afectació a la salut humana per la proximitat de zones habitades.

Des de l'equip de Govern, el tinent d'alcalde Josep Campsolines defensa l'actuació municipal i diu que, a partir d'ara, ha de ser la justícia qui es pronunciï. "Nosaltres no podem tancar res si no ho ordena un jutge perquè seria prevaricació", insisteix. Pel què fa a l'ampliació de la granja, diu que segueix la tramitació. 

L’excés de nitrats a la comarca
Per la Iaeden, Cantallops és un clar exemple de “la passivitat de l’administració pública” davant la greu contaminació dels aqüífers per excés de nitrats provinent de fonts ramaderes. Segons l’entitat, a l’Alt Empordà 34 municipis estan designats com a zones vulnerables amb aquesta problemàtica. Per aquesta raó, demana una moratòria de les tramitacions de noves granges o ampliacions de les existents.

Font: El Punt Avui

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article