5 racons de la Jonquera per escapar de la calor

Són paratges que es troben per damunt dels 1.000 m, amb temperatures que poden ser fins a 10 graus més baixes que al centre urbà

per Redacció

Mediambient

Una imatge de les faldes del Puig Neulós a l'estiu, amb els prats encara verds i núvols rondant a prop del cim
Una imatge de les faldes del Puig Neulós a l'estiu, amb els prats encara verds i núvols rondant a prop del cim | Infojonquera.cat

Agost i Jonquera és un binomi que gairebé segur té en comú una circumstància: passar calor. En plena onada de xafogor, i per la qual encara ens queden unes poques hores per patir, us proposem 5 racons de la Jonquera per fugir de les altes temperatures. Encara que a alguns els pugui sorprendre en el nostre poble podem gaudir de racons ben bonics per viure 100% la Jonquera i a la vegada no suar més del necessari, i això és gràcies que en l'extens terme municipal hi trobem racons que es troben a més de 1.000 m d'altura, el que permet gaudir de temperatures que poden ser de fins a 10 graus més baixes que al centre urbà. Som-hi?

1 • El Puig Neulós (1.260 m)

Un petit racó de l'alta muntanya pirinenca en plena Albera. Així és com podríem definir el cim del Puig Neulós, el cim més alt de la serra de l'Albera i també del terme municipal del nostre poble. Dalt del cim, accessible per una còmoda carretera pavimentada, hi podem trobar a famosa Torre d'en Manel i les antenes de telecomunicació que donen servei a la veïna Catalunya del Nord. Des del seu cim gaudirem de temperatures força més baixes que no pas a la Jonquera i per descomptat de magnífiques panoràmiques sobre la plana de l'Alt Empordà, el Rosselló i el Pirineu més oriental, en especial el massís del Canigó. Podeu ampliar la informació en aquest enllaç.

2 • El Faig Ajagut

A ponent del Puig Neulós i seguint la carena divisòria entre els vessants nord i sud de l'Albera hi trobem el Faig Ajagut. De fet, aquest arbre que deu el nom i forma a la força de la Tramuntana, es troba just a la carena, tot i que queda dins el que ja seria el vessant nord. El Faig Ajagut forma part dels arbres monumentals de la Jonquera. Podeu ampliar la informació en aquest enllaç.

3 • El Roc dels Tres Termes (1.129 m)

A prop del Faig Ajagut hi trobem el Roc dels Tres Termes (1.129 m), segon cim més alt del terme municipal de la Jonquera. Dalt del seu cim rocós hi conflueixen els termes municipals de l'Albera (Vallespir), la Roca d'Albera (Rosselló) i la Jonquera (Alt Empordà). El seu nom, per tant, està del tot justificat; no només és el punt de trobada de tres termes, sinó també de tres comarques. És ben fàcil d'arribar-hi, ja que només ens cal seguir la carena de ponent del cim del Puig Neulós i del Faig Ajagut.

4 • El Ras de la Menta (1.070 m) i la Muga 586

El Ras de la Menta és un petit cim que també es coneix com el Puig de les Basses. Pel seu vessant de llevant dóna pendent a la collada de l'Estaca, 1.024 m, especialment bonica perquè és molt ampla i és coberta de prats verds on pasturen lliurement les vaques de l'Albera, fins i tot en ple estiu. Així és l'entorn del Ras de la Menta, un petit turó voltat de boscos de faig que generen una ombra fresca fins i tot en plena onada de calor.
El Ras de la Menta és el tercer i darrer cim del terme municipal de la Jonquera que es troba per damunt els 1.000 m. Aquest cim també és conegut perquè per la banda de ponent (coll de l'estaca) s'hi localitza la muga 586. El coll de L'Estaca és fàcilment accessible amb vehicle, des de la pista forestal que voreja pel vessant nord el Puig Neulós i la Tanyareda. És la manera més ràpida i còmode d'accedir al Ras de la Menta, si bé hem de saber que ens trobem en una zona forestal protegida i que l'accés només és possible en vehicle 4x4.

5 • El Pou de la neu (1.000 m)

Sabeu que 300 anys enrere a la Jonquera s'hi podia trobar neu tot l'any? Doncs sí, i no és broma. A la Jonquera tenim el pou de neu de Puig Neulós. Es troba a prop del cim, seguint la carena pel vessant sud-oest (la mateixa que seguim per localitzar el Faig Ajagut i el Roc dels Tres Termes), a uns 100 metres per sota d'aquesta i protegit de la Tramuntana. Que fos en aquest vessant, el sud, és possible que fos així perquè devia ser la zona que més neu devia acumular per l'efecte de les congestes que es generen per l'efecte sotavent. Tot el contrari del vessant nord, on la neu, si no és protegida pel bosc, tendeix a ser literalment escombrada pel vent, tan freqüent a la zona.

El Pou de neu va servir de neu i glaç els pobles de la rodalia fa més de 300 anys però encara avui es troba en perfectes condicions i s'hi pot entrar, sent recomanable portar una llanterna i prenent algunes precaucions bàsiques. Va ser restaurat el 2012 i no en tingueu cap dubte que tot i trobar-nos en ple mes d'agost en el seu interior hi fa gairebé el mateix fred que genera la nevera de casa nostra. Podeu ampliar la informació en aquest enllaç.

El Pou de la neu, a la falda del cim del Puig Neulós.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article