10 esglésies de la Jonquera

Desglossem els 10 espais de culte religiós que podem trobar a la Jonquera

per Redacció

Patrimoni

Sant Jaume de Canadal
Sant Jaume de Canadal | Josep Ribas

Esglésies, capelles, ermites o santuaris són el que permeten afirmar que a la Jonquera hi ha fins a 10 espais de culte religiós. Que un poble de només 3.000 habitants pugui presumir d'un llistat tan extens d'espais d'aquesta mena només pot tenir una explicació: un extens terme municipal i un origen històric molt dispers format per diferents nuclis de població. Us els detallem i us expliquem en quina situació es troben i a quin Sant o Santa dedicaven o dediquen el seu culte. Som-hi?

1 • Església parroquial de Santa Maria

No cal dir que és la més important i la parroquial de la Jonquera i que es troba en molt bon estat de conservació. Església d'una sola nau amb capelles laterals, absis semicircular i creuer, marcat en planta i alçat, amb cúpula. La façana (s.XV) és la part més antiga del temple. A la llinda de la porta trobem una inscripció en la qual es diu que la pedra fou col·locada el dia 18 de maig de 1414 per Bernat Gonbau Parer i la seva esposa. Al timpà llis trobem com a únic motiu ornamental l'escut dels Rocabertí. Posseïm un document de 1413 que fa referència a la restauració de l'església. Això fa suposar que el temple ja existia anteriorment i que va començar a restaurar-se el 1414 com a sufragània de Sta. Maria d'Agullana. El 1569 fou parròquia independent. Més informació en aquest enllaç.

2 • Santuari de la Mare de Déu de Fàtima d'El Portús

El Santuari de la Mare de Déu de Fàtima dels Límits és situada al veïnat d'El Portús. És una església d'una sola nau amb absis semicircular. La construcció està arrebossada i emblanquinada. El terreny fou donat per la família Pujol Sagué i la verge pelegrina de Fàtima hi arribà el dia 24 de juny de 1949. La primera pedra es posà el dia 10 de juliol de 1950 i la inauguració va ser el 21 d'octubre del mateix any. Es troba en bon estat i molt de tant en tant s'hi celebra algun ofici religiós.

3 • Santa Maria de Panissars

L'església de Santa Maria de Panissars formava part d'antic monestir situat al coll del mateix nom. Les úniques estructures que resten dempeus són unes quantes parets i l'absis de l'església. L'absis amb planta semicircular, manté la volta de quart d'esfera. Conserva part dels muntants de l'arc triomfal. Gairebé és una runa a la que costa identificar el seu passat com a església.

4 • Sant Martí del Forn de Vidre

No massa lluny de Santa Maria de Panissars, de la qual en depenia. Sant Martí del Forn de Vidre, situada dins el mas del mateix nom, és una església d'una sola nau, amb capçalera trilobulada i coberta a dues aigües. Al sud de l'església hi ha un petit oratori del segle. Costa diferenciar el que era l'església del que actualment és el mas, en el qual  va acabar totalment integrada. Més informació en aquest enllaç.

5 • Sant Julià dels Torts

En el seu moment fou la parròquia del veïnat format per les diverses masies que hi ha pels vessants de la muntanya. La seva localització, al vessant sud de la muntanya de Sant Julià, és privilegiada i permet una bona panoràmica de la plana de l'Alt Empordà. El document més antic on apareix esmentada aquesta ermita data del segle XI. Es tracta d'una construcció d'una sola nau amb volta de canó en els primers metres de la part occidental i la resta de perfil apuntat. Sens dubte, una de les més estimades pels jonquerencs, en la qual cada any pel mes d'octubre s'hi organitza un aplec. El seu estat de conservació és "raonablement" òptim. Més informació en aquest enllaç.

6 • Sant Pere del Pla de l'arca

Ubicada a la vall alta del Llobregat d'Empordà. Església d'una sola nau amb absis en forma de ferradura. De la coberta ja només en resta a la part del frontis. Actualment es troba consolidada però el seu estat és força precari. Més informació en aquest enllaç.

7 • Santa Llúcia

Ermita romànica situada al vessant sud del Puig Falguers. Antigament el temple estava sota l'advocació de Sant Miquel de Solans. Consta d'una sola nau i absis semicircular amb coberta a dues aigües. Al costat mateix hi havia una hostatgeria o casa de l'ermità. Actualment és un santuari dedicat a Santa Llúcia i cada any s'hi celebra l'aplec de referència a la Jonquera a celebrar el dilluns de pasqua de la Pentecosta. Les seves panoràmiques també són molt valorades pels veïns de la Jonquera. Es troba en molt bon estat de conservació i de fet encara es fa servir per a oficis religiosos de forma periòdica. Més informació en aquest enllaç.

8 • Sant Jaume de Canadal

Sant Jaume de Canadal es troba ubicada al veïnat de Canadal, un petit altiplà al sud-est del casc urbà de la Jonquera. Inicialment estava dedicada a Santa Cristina. Es tracta d'una església amb volta de canó una mica apuntada, amb arrebossat que tot ho cobreix. La coberta de vessant a dues aigües es veu coronada per un campanar de cadireta al que li manca la campana. També és molt estimada pels jonquerencs i fins no fa massa anys cada estiu s'hi celebrava un "aplec nocturn" la nit de Sant Jaume. Es troba en bon estat. Més informació en aquest enllaç.

9 • Santa Maria de Requesens

La primera menció a aquest temple data de l'any 844. Se situa al camí d'accés al castell de Requesens. La que va ser l'antiga església de Santa Maria de Requesens va ser convertida en masia i es va reformar totalment el seu interior per adaptar-la a les noves necessitats. Posteriorment va ser utilitzada com a quadra i actualment resta totalment abandonada. El temple, d'una sola nau, està en un estat de conservació molt crític.

10 • Sant Romà de Requesens

I la darrera església del nostre llistat. A l'interior del castell de Requesens hi trobem aquesta capella d'inspiració romànica, dedicada a Sant Romà. La portalada pertany a l'església vella de Santa Maria de Requesens, esmentada en el punt 9. Es troba en bon estat de conservació.

Doncs bé, aquestes són les deu esglésies que podem trobar al terme municipal de la Jonquera si bé encara n'hi podríem afegir una 11a. Es tracta de l'església que hi havia dins el castell de Rocabertí, si bé el seu estat de runes i abandonament i poc reconeixement visual de l'estructura fa que ja gairebé no es pugui parlar d'església.

Sant Pere del Plà de l'arca
Església parroquial de Santa Maria de la Jonquera
Sant Martí del Forn de Vidre
Santa Llúcia
Sant Julià dels Torts

Comentaris

Jordi Cabezas
Molt be l article, però encara en falta una. L actual Santa María de Requesens, on anys enrrera s hi celebrava l aplec de la Tramuntana i actualment la romería per Sant Joan, organizada per la parroquia de Cantallops.
En resposta a Jordi Cabezas
Ivan Sanz La Jonquera
2.

Que no és el punt 9?
9 • Santa Maria de Requesens

La primera menció a aquest temple data de l'any 844. i es ytroba al camí d'accés al castell de Requesens. La que va ser l'antiga església de Santa Maria de Requesens va ser convertida en masia i es va reformar totalment el seu interior per adaptar-la a les noves necessitats. Posteriorment va ser utilitzada com a establement i actualment resta totalment abandonada. El temple, d'una sola nau, està en un estat de conservació molt crític.

Jordi Cabezas La Jonquera
1.

Molt be l article, però encara en falta una. L actual Santa María de Requesens, on anys enrrera s hi celebrava l aplec de la Tramuntana i actualment la romería per Sant Joan, organizada per la parroquia de Cantallops.

Comenta aquest article