Commemoren el 773è aniversari de la Victòria Catalana al coll de Panissars

Una trentena de persones van fer una ofrena floral i una visita guiada per les restes arqueològiques

per Redacció

Vida social, Patrimoni, Història

Un instant de la trobada
Un instant de la trobada | Falgues Fotografia

Una trentena de persones van commemorar diumenge el 733è aniversari de la victòria de Pere el Gran, fill de Jaume I, contra l'invasor francès Felip III (conegut com a Felip l'Ardit), que va ser rei de França entre 1270 i 1285, al Coll de Panissars. Més concretament, va ser la XXXII Trobada del Coll de Panissars; i va estar organitzada per l'Ajuntament de la Jonquera, l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), i l'associació Indrets del Record.

La jornada va començar a les 11.30 h amb una ofrana floral a l'estela commemorativa del pic, durant la qual també es va fer una recepció a les autoritats. Posteriorment, es van fer diversos parlaments, que van anar a càrrec de l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez; el regidor republicà Jaume Ricart; un representant de l'IPECC; un altre de les JERC de la Jonquera i de Figueres; el coordinador de la Trobada al coll de Manrella, Josep Lluís Fernàndezz; la coordinadora del Dia de la Memòria d'Elna (recordança de la massacre que Felip l'Ardit va fer al municipi nord-català el 1285), Daniela Grau, i l'historiador medievalista Joan Badia. Tot, amb l'acompanyament musical de Sergi Labarta, que és professor a l'Escola de Música de la Jonquera.

Després de l'acte a Panissars, els assistens van fer una visita al Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (MUME), i alguns van participar en un dinar popular i, a la tarda, van tornar a Panissars per fer una visita guiada per les restes arqueològiques de Trofeus de Pompeu, la Via Augusta i el monestir de Santa Maria de Panissars, que estan a sobre del pic. Les explicacions van anar a càrrec de l'historiador Joan Badia.

Un instant de la trobada
Un instant de la trobada
Un instant de la trobada
Un instant de la trobada
Un instant de la trobada
Un instant de la trobada
Un instant de la trobada

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article