La trobada del coll de Manrella d'enguany serveix per homenatjar Aïda Lorenzo

Lorenzo és la fundadora i presidenta de l'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme

per El Punt Avui

Agullana, Vida social, Història

La jornada va tornar a ser multitudinària
La jornada va tornar a ser multitudinària | Falgues Fotografia

La trobada d’homenatge al president Lluís Companys que es fa anualment al coll de Manrella ha dedicat el seu guardó 2018 a la tasca de la fundadora i presidenta de l'Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme, la figuerenca Aïda Lorenzo.

Tal com explica El Punt Avui, l’escenari de la trobada, davant del monument a Companys situat al coll fronterer, sempre ha estat un punt de trobada entre catalans de banda i banda de l’Albera. I diumenge, les salutacions de benvinguda les van fer l’alcalde de la Vajol, Joaquim Morillo; la regidora Aline Pagès en representació de l’Ajuntament d’Agullana, i l'alcalde de Morellàs i les Illes, André Bordaneil.

En aquesta 40a edició de la trobada, tots van fer referència al llegat del president Companys, més d’actualitat que mai tenint en compte el context de repressió, empresonaments i exilis que es viu a Catalunya. També s’hi van referir en els seus parlaments les tres persones convidades d’aquesta edició 2018: la periodista i activista nord-catalana Júlia Taurinyà, el catedràtic d’història i filologia Joan Farrerós, i l’eurodiputat Josep M. Terricabras.

En la seva intervenció, l’eurodiputat, tot i lamentant les lentituds i dificultats del procés que es viu a Catalunya, va apel·lar a la “calma i serenitat”, a defugir dels retrets interns entre sectors de l’independentisme, i es va atrevir a fer un pronòstic, avançant un termini de dos anys perquè aquest procés arribi a bon port.

 

Lluitadora nata

Aïda Lorenzo (Figueres, 1937) ha dedicat gran part de la seva vida a la lluita per les llibertats tant a l’Estat francès, on ha viscut 42 anys, com a Catalunya, on va tornar el 1999. Quan tenia 13 mesos van afusellar a Girona el seu pare, Joan Lorenzo Alcalde, guàrdia republicà que va jurar fidelitat a la República. L’Associació de Familiars i Represaliats pel Franquisme, que va fundar a Figueres l'any 2003, va néixer amb l’objectiu de reconstruir el reconeixement moral i jurídic de les víctimes del règim franquista, i per restablir-ne la memòria històrica.

Aïda Lorenzo amb el guardó
Un grup de menors fent una ofrena floral
Actuació musical
Un moment dels parlaments
Un moment dels parlaments
Un moment dels parlaments
Un moment dels parlaments
Un moment dels parlaments
Un moment dels parlaments
Moment de l'entrega del guardó

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article