Joan Armangué presenta el seu llibre sobre Rafel Ramis al MUME

L'obra explica la vida del "catalanista, republicà, socialista i maçó" figuerenc

per Redacció

Cultura, Història

La presentació va aplegar un bon nombre de veïns
La presentació va aplegar un bon nombre de veïns | Falgues Fotografia

L'aula pedagògica del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera es va omplir ahir per la presentació de Rafel Ramis (1880-1936). Catalanista, republicà, socialista i maçó, l'última obra de l'exalcalde figuerenc Joan Armangué.

El mateix Armangué explica que "si volguéssim sintetitzar la personalitat i la trajectòria de Rafael Ramis i Romans (Figueres, 1880-1936) en poques paraules, correríem el risc d'escapçar la profunditat i la riquesa de tot el que representa. Ramis ha estat mestre, periodista i activista cultural. També va exercir de polític republicà: va ser regidor socialista, sindicalista i un gran promotor del catalanisme. Exiliat a París, durant la dictadura de Primo de Rivera, es convertí en home de confiança de Francesc Macià. Finalment, la seva defensa del laïcisme, la llibertat de consciència i la igualtat de tracte entre les persones, el duria a incorporar-se a la maçoneria".

I afegeix que "Ramis va ser un home de valors i ideals. Un home que va treballar al servei del republicanisme, del socialisme i del catalanisme, sempre amb la voluntat de construir un país millor i més just. Malgrat tota la feina feta, en els seus tres espais vitals, Figueres, París i Barcelona, la seva figura i la seva obra han caigut en l'oblit i, d'alguna manera, aquest llibre vol contribuir a recuperar i divulgar la seva trajectòria i ajudar a completar algun dels buits que, per desgràcia, encara presenten els relats sobre la història recent del nostre país".

La presentació del llibre, que ha estat publicat per Edicions Cal·lígraf, va anar a càrrec de l'historiador Albert Testart; el director del MUME, Jordi Font, i el mateix Armangué.

La presentació va aplegar un bon nombre de veïns
La presentació va aplegar un bon nombre de veïns

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article