Els talls de carreteres a la Catalunya Nord han fet reduir un 70% el volum de negoci dels comerços de la Jonquera i el Pertús

Els botiguers entenen les reclamacions dels batejats com a 'Armilles Grogues', però demanen que el problema se solucioni el més aviat possible perquè no els malmeti la campanya de Nadal

per ACN

Política, Vida social, El Portús, Economia

Aquest cap de setmana els carrers han ofert una imatge inèditament força buida
Aquest cap de setmana els carrers han ofert una imatge inèditament força buida

Els comerciants jonquerencs han mostrat el seu malestar després del segon cap de setmana consecutiu de talls i conflicte als peatges de la Catalunya del Nord. Milers de persones amb armilles grogues van sortir dissabte a protestar per l'increment del preu del carburant i altres impostos que ha dut a terme el govern d'Emmanuel Macron. Les queixes, però, afecten especialment els comerços de zones frontereres com la Jonquera o el Pertús. En concret, els comerciants han explicat a l'ACN que, des de les primeres mobilitzacions fa una setmana, han vist com el nombre de clients que passaven pels seus negocis queia un 70%.

Això ha generat "neguit i preocupació" entre els petits empresaris de la zona, que esperen que el conflicte "acabi el més aviat possible". "Els dissabtes aquí arriben una trentena d'autocars, i avui n'hi ha sis", lamentava aquest cap de semana passat el president dels comerciants del Pertús, Bruno Comas.

Un bon termòmetre per saber l'afluència de públic són els aparcaments que hi ha en aquestes localitats. La Lluïsa és la responsable d'un d'ells i assegurava que la situació que s'està vivint amb aquestes protestes, és "comparable" a quan hi va haver l'atemptat de Paris. "Aleshores vam notar una baixada pels controls i als carrers no hi corria ningú", va assenyalar la Lluïsa, que va explicar a la mateixa agència que el primer dia de protestes "només" van passar per l'aparcament disset cotxes,  quan habitualment en tenen uns 150.

La Lluïsa recordava que el ciutadà francès, que representa el 95% del client al Pertús, "és molt conservador". "Si els diuen que es quedin a casa, no surten i això ens fa molt mal a nosaltres", ha concretat.

Els comerciants, però, donen suport a les mobilitzacions, ja que són "absolutament justes". "És increïble el què els fan pagar en impostos. Ens perjudiquen les mobilitzacions, però les entenem perfectament perquè són justes", va reblar Comas. I la Lluïsa, per la seva banda, va valorar la capacitat de mobilització del col·lectiu Armilles Grogues i creu que la protesta "va per llarg". "Sembla que el govern francès no té cap intenció de rectificar, i estic convençuda que les mobilitzacions no s'aturaran", va concloure.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article