'"Autoritzats per a sortir". L'èxode del 36', al MUME fins el 3 de febrer

L'exposició, que centra la seva atenció en els desplaçaments de població que hi va haver després de les convulsions socials posteriors al cop d’estat del juliol del 1936, es va inaugurar dissabte

per Redacció

Cultura, Història

La inauguració oficial es va fer dissabte al migdia
La inauguració oficial es va fer dissabte al migdia | F

Al febrer de 1939, mentre prop de 450.000 persones creuaven les fronteres de la Jonquera i rodalies per refugiar-se a França, tornaven a Catalunya més de 30.000 catalans que n’havien fugit a l’estiu de 1936. En termes generals es tractava de persones vinculades a la burgesia més benestant, a l’Església, a la dreta política catalana i al món de la indústria i de l’empresa, que havien marxat en vaixell durant els primers mesos de la guerra; però també de terratinents, pagesos, membres de classes mitjanes i baixes o joves desertors que havien travessat els Pirineus per sortir de la zona republicana.

En el cas d’aquesta burgesia més benestant, la majoria havien pogut fugir de l’Estat i de l’important episodi de violència revolucionària a la rereguarda republicana desencadenat arran del cop d’estat del 18 de juliol gràcies a salconduits emesos per la Generalitat de Catalunya. Havien sortit del port de Barcelona en vaixells estrangers cap a un exili temporal, alguns al sud de França, però la major part a Itàlia, a la ciutat de Gènova i als pobles costaners del voltant.

La tasca dels consolats estrangers ubicats a Barcelona, i sobretot de diferents consellers i del mateix president de la Generalitat, Lluís Companys, va ser transcendental per evitar que creixés encara més la ja important xifra de morts arran del procés revolucionari iniciat just després del fracassat cop militar a Catalunya del 19 de juliol. Aquests «catalans de Gènova» van romandre a l’estranger esperant que la guerra finalitzés. Però quan el conflicte va acabar molts d’ells ja s’havien adherit a la causa franquista i hi havien col·laborat econòmicament, personalment i professionalment. I finalment, a principi de 1939, van tornar tot darrere de les tropes franquistes disposats a recuperar les seves propietats, a contribuir a la configuració del Nuevo Estado i a oblidar qualsevol expressió passada de reivindicació cultural o exercici de catalanisme polític.

A la zona de la rereguarda republicana aquest serà el primer exili que es produeix, però no serà el darrer, ja que es produiran diverses onades de desplaçaments dins l’Espanya republicana i cap a d’altres països. Tots i cadascun d’aquests exilis, fossin quins fossin els seus orígens, circumstàncies i desenvolupaments, tenen una relació directa amb l’esclat de la conflagració i la seva posterior evolució en ambdues rereguardes.

Un cop acabada la guerra, els catalans que s’havien adherit a la causa franquista van tornar victoriosos al Principat. Van recuperar propietats i indústries i l’ordre social previ a la República, a canvi de legitimar una dictadura feixista amb el seu consens. Abandonaven així qualsevol aventura cultural i política que no fos del signe del règim, i menys encara catalanista. El fort caràcter repressiu i punitiu del franquisme es va ocupar de recordar-los-ho.

I tota aquesta història és la que mostra «Autoritzats per a sortir». L’èxode del 36. Es tracta d'un projecte expositiu de l'historiador Rubèn Doll-Petit que es podrà visitar al Museu Memorial de l'Exili (MUME) fins al 3 de febrer del 2019. Es va inaugurar issabte al migdia.

Rubèn Doll-Petit és membre del Consell Assessor Científic i Pedagògic del MUME i membre del Grup de Recerca “Història, Memòria, Identitats” de la Universitat de Girona. Així mateix, del 2008 al 2011 ha estat responsable dels Espais de Memòria vinculats al Memorial Democràtic. Del 2013 al 2016 va exercir com a historiador i responsable del Centre de Documentació del Memorial del Camp de Ribesaltes.

La inauguració oficial es va fer dissabte al migdia
La inauguració oficial es va fer dissabte al migdia
La inauguració oficial es va fer dissabte al migdia
La inauguració oficial es va fer dissabte al migdia
La inauguració oficial es va fer dissabte al migdia

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article