Segregació per llengües

Plantejar-se una escola segregada per llengües és un absolut despropòsit. Escollir fer classes en Català o Castellà és un autèntic atemptat contra la cultura i el saber. Escollir ser educat en castellà i haver de renunciar al Català és una atrocitat. Poder parlar al mateix nivell el català i el castellà no hauria de ser un problema, ans el contrari, una virtut. Parlar llegües aporta determinada perspicàcia cultural, ens millora els dots comunicatius, ens obra a noves oportunitats... Us imagineu que no sabéssim català i haguéssim de llegir Rodoreda traduïda al castellà, quin setge. O és que algun català, que evidentment parla i coneix a la perfecció la llengua Castellana, se li acudiria demanar traduir Lorca al Català? Evidentment que no! (a no ser que siguis un llunàtic que vulgui ser internat).

L'escola catalana ens ha permès parlar al mateix nivell les dues llengües. És més, l'escola catalanaens ha permès parlar i aprendre el català, en tant que tot sovint, vagis on vagis, utilitzes moltes més vegades la llengua Castellana que no pas la Catalana. Als patis de les escoles se sent parlar molt el castellà, també als bars, o tot sovint, quan algú se't dirigeix pel carrer (com a mínim a l'àrea metropolitana Barcelonina, ho fan en castellà), al metro, i és clar, per descomptat, a RENFE, a la mateixa estació de Sants, aquí a Barcelona, Catalunya.

Que tinguem la capacitat de parlar dues llengües al mateix nivell no és una dificultat per a res, sinó un mèrit, un avantatge. És evident que el problema, i gros, el tenen els que pensen que estar escolaritzat en català és obstacle per vés a saber que. 

Matar la llengua és la manera de matar una nació. La manera de matar el seu tret més distintiu, allò que fa a un poble únic i diferent de qualsevol altre. I com ho volen fer... començant pels vulnerables, la mainada. Sí l'any 2012 ja vam dir, Wert el català no es toca, haurem de tornar-ho a dir amb més força que mai, ja que ara ens controlen, encara ara com ara, des de Madrid amb el seu acceptat, amat, apreciat, benvist, benvolgut, car, dilecte, preat: Article 155.
JAUME RICART SÁNCHEZ