La Jonquera en positiu (I)

Veient els continuats articles publicats a la premsa i altres mitjans  comarcals, nacionals i estatals, que situen la Jonquera com un municipi conflictiu i marginal dins del nostre país, amb la difusió de noticies, que per reiteratives i negatives, semblen formar part d’una campanya orquestrada contra la nostra població, voldria parlar de l’altra Jonquera que existeix i que no és notícia. 

Ja sabem que les “noticies positives” no són notícia, i que ven molt més la prostitució, les drogues, la venda ambulant o la delinqüència organitzada, que un acte cultural o una activitat econòmica important. Aquestes notícies negatives reiterades, amb especials televisius per esdevenir notícia a nivell estatal, salten les fronteres comarcals si succeeixen a la Jonquera; tot i que els fets són ben comuns en la majoria dels municipis de les nostres comarques, especialment costaners i amb una certa importància en nombre d’habitants.
Possiblement per la nostra situació geogràfica, com a punt fronterer més important del país, esdevenim punt informatiu de primer ordre. 
Tant se val que la prostitució de carretera sigui un problema de país que els nostres governants son incapaços d’eradicar.

Tant se val, que el problema del tràfic de drogues sigui una lacra nacional. 

Tant se val, que la venda ambulant sigui un problema que l’estat  hauria de tallar d’arrel, reprimint i  prohibint les importacions de material falsificat. 

Tant se val que Barcelona, capital del país, sigui la  capital de la prostitució amb milers i milers de noies pels carrers i pels  múltiples i macro locals repartits per la ciutat. Es igual que sigui la  capital dels “manteros” per la rambla i per zones turístiques per excel·lència, o sigui un gran centre internacional de distribució i tràfic de drogues. 
Tant se val, és igual... la notícia només esdevé  gran notícia quan es produeix a la Jonquera. 
Aquestes continuades i reiterades informacions  negatives, han calat en molts jonquerencs que han perdut l’autoestima de ser jonquerencs, i han contribuït molt especialment a que el nom de la Jonquera estigui associat a prostitució, drogues, contraban i delinqüència. 

Em rebelo davant d’aquesta situació i vull manifestar que la Jonquera i els jonquerencs som una població que patim una situació geogràfica que ens provoca tots aquests problemes d’imatge negativa,  però que som una societat treballadora, emprenedora, que hem sabut superar els moments difícils com els de l’any 1993,  amb participació institucional, però molt especialment amb inversions  privades de capital local, que van  fer remuntar en pocs anys  l’economia del municipi. 

I som una societat emprenedora, per què en moments de crisis com els que està passant el país en general, hi ha empresaris jonquerencs que estan disposats a invertir molts milions d’euros, que en un futur molt proper crearan més de 300 llocs de treball. No és notícia que la inversió comercial de més de 30 milions d’euros,  que s’està realitzant en aquests moments a la Jonquera, és la més important de les comarques gironines. 

Però per sobre de tot,  som una societat solidària, amb entitats com La Societat de Socors Mutus la Unió Jonquerenca,  el Centro Benefico Arriateño, Creu Roja, Càritas parroquial, o Oncolliga, que treballen per la societat jonquerenca i pels més necessitats.

I una societat amb una iniciativa cultural de les més actives de les comarques gironines, amb entitats municipals com El Centre Cultural de l’Albera “Can Laporta”, amb múltiples activitats en les que hi participen més de 500 persones; el Consell Municipal dels Infants, l’Escola Municipal de música; l’escola d’art, amb un grup molt interessant de pintors reconeguts;  amb grups organitzats de sardanes, de balls, de puntaires, gimnàstica, informàtica,  etc,  i  el Museu Memorial de l’Exili, museu acreditat a nivell de país i internacionalment com a millor iniciativa patrimonial de l’any 2011;  o d’iniciativa popular com l’ACEJ, GRAFIC, amb els Trabucaires, Grallers, Diables, Tambors i Xanquers, l’Orfeó Jonquerenc, amb més de 60 anys d’història, el Patronat d’Homenatge a la Vellesa, el Casal de l’Avi, o el recent creat grup de teatre “Teiatru”.

Entitats amb iniciativa de restauració del patrimoni com els Amics de Santa Llúcia, el GAT o el recentment creat Grup d’Amics de Sta Maria de la Jonquera.

Altres entitats com les empresarials Associació de comerciants del Portús, Associació de comerciants de la Jonquera o el Col·legi d’Agents i Transitaris de duanes.

Entitats que aglutinen la comunitat educativa i la majoria de pares i mares amb mainada i joves d’edat escolar, com el Consell Municipal d’Ensenyament i les AMPA de la Llar d’Infants, de l’Escola Josep Peñuelas i de l’Institut d’Ensenyament Secundàri.

I no podem oblidar les entitats i associacions esportives, com la Unió Esportiva La Jonquera, amb 90 anys d’història, el Club Patí Jonquerenc, el Club de Patinatge Artístic de la Jonquera, l’ACEJ-Natació, el Centre Excursionista Jonquerenc, el Club Tennis Taula, la Societat de caçadors de la Jonquera, la Penya Amics del Barça i els clubs que promouen el bàsquet, el futbol sala i el taekwondo, encara que no participin en competicions.
Possiblement la memòria em traeix, i em deixo algun grup o entitat organitzada,  però l’objectiu d’aquest article és demostrar que la Jonquera no volem que sigui la que surt a la premsa solament per qüestions adverses, pessimistes, gens útils i totalment destructives.
La Jonquera és quelcom més que tot això. 
La Jonquera és iniciativa empresarial.
La Jonquera és iniciativa social
La Jonquera és iniciativa cultural.
La Jonquera és una vila eminentment esportiva. 
La Jonquera disposa dels equipaments culturals, educatius, socials i esportius que permeten a tots els seus ciutadans, infants, joves i grans desenvolupar qualsevol de les seves inquietuds.
És per això que no podem caure en el pe-simisme que ens porten les notícies sobre la crisis global, ni la de les informacions  bilioses sobre la nostra població.
La Jonquera, malgrat la premsa,  i d’algunes ments negatives, poc fructíferes i poc constructives a nivell local  –que també existeixen-,  és quelcom més que tot això.
És per aquest motiu que és important que mirem, informem i transmitim aquesta Jonquera en positiu.

(Primera part de l'article que va ser publicat a L'Esquerda de la Bastida 129, 1 de juliol de 2012)