Una reflexió sobre el foc de juliol

En la memòria jonquerenca (també en la dels nostres veïns) hi ha un fet de trist record que hi és ben present, el foc del juliol de 1986, que a més del terme de la Jonquera i Cantallops cremà l’Albera fins al mar. Recordo com si fos avui que dos dies més tard vaig anar al coll de les Canals (quan encara es veien columnes de fum a l’Empordà ) seguint l’itinerari de Santa Llúcia, Puig Falguers, Civadera, collet Fondo, coll de les Canals i tornada pel mateix camí. Mentre caminava notava una sensació estranya i no era el paisatge cremat, fou a la tornada que me’n vaig adonar, era el silenci, només sentia el meu trepitg.
Com ja és ben sabut a l’octubre d’aquell mateix any, una pluja de molta intensitat va fer sortir de mare al Llobregat. Com que de crescudes del riu ja en teníem precedents -l’Aiguat de Sant Miquel  de 29 de setembre de 1913 o la més propera del 6 de setembre de 1972-,  els veïns ja estaven preparats, però, el que no estava previst era la barrumbada dels còrrecs que travessen la població,  que convertiren el carrer Major en una ribera, inundant els baixos de les cases.
Passada la inundació l’ajuntament valorà les pèrdues ocasionades per la riuada en 70 milions de pessetes els danys a particulars i en 120 milions als béns públics.
Les pèrdues provocades pel foc de juliol no s’avaluaren, però els de les inundacions que es produïren a la població i a les infraestructures públiques, sí.
Les principals obres que es preveieren per reconstruir el que s’havia malmès i en previsió de futures rierades, foren les de la canalització dels còrrecs i construcció de murs de contenció. Es canalitzà el còrrec de can Laporta i el que baixa de Santa Llúcia – de la font Pudenta fins a la NII, i la canalització del Llobregat, a mig termini, que es dugué a terme. De moment aquestes obres han servit, ja que el Llobregat – més o menys – una vegada cada deu anys fa una crescuda important.
Un foc al bosc és això, un foc, i actualment poca gent viu del bosc. Les inundacions en canvi tenen unes repercussions més immediates, més directes, més quantificables i són un clar avís de que s’han de prendre les mesures necessàries per evitar desgracies.
Han transcorregut els anys i el passat juliol una vegada més el foc es va fer l’amo i senyor de la contrada.
El bosc era ufanós, ple de combustible vegetal i les circumstàncies meteorològiques eren les adequades per consumar el desastre que es produí de la ma d’una negligència criminal. No cal repetir el que ja s’ha dit en tots els mitjans de comunicació, tots tenim encara una vivència nítida i precisa d’aquell dia.
Hi ha una llei que diu, que el bosc ha d’estar net al costat de les cases, en una amplada de 25 metres com a mínim, però, no diu qui ho ha de fer ni qui ho ha de pagar, aquesta llacuna de la llei es denuncià des del moment en que fou publicada, però...  Crec  que aquesta actuació, la neteja del costat de llevant de la vila, si més no, s’ha fet una vegada.
Diuen els experts que els focs s’apaguen a l’hivern. Quines actuacions es fan a l’hivern per minvar els focs de l’estiu?. Jo les desconec, excepte una que se’n parlà molt, el talla-foc de la zona del coll de les Canals amb fons europeus. Desconec què es pretenia salvar amb aquella actuació o el que no es volia salvar. Ens ho haurien d’explicar, ja que per lògica hem d’evitar que el foc arribi a la Civadera.
Aquest foc que tanta solidaritat ha despertat, es podia haver minimitzat? No hem refereixo a l’actuació dels bombers – direcció a part – ja que amb tramuntana seca de 60 km. hora i flames de l’alçada d’un suro ja hi pots anar amb un flabiol sonant, però el foc començà a l’aparcament situat al costat de la carretera, a ponent, aquest sector podem dir que estava sentenciat, però, i la part de llevant?. El foc hagué de saltar la carretera i després l’autopista per cremar tota la muntanya i el que hi havia més avall.
Si mirem un mapa, des del coll de les Portes fins al Portús hi ha una petita i llarga faixa de bosc i matolls entre la carretera i l’autopista. La pregunta és: el foc hagués passat per sobre de l’autopista si en aquest lloc, prèviament,  si hagués fet una actuació de neteja?
I recordem que els focs s’apaguen al hivern, no ens podem permetre que el bosc es cremi cada X anys i molt menys el caos i l’espectacle de tallar l’autopista en els temps que corren, un tema que també s’hauria de debatre.

Ramon Boix
Agost de 2012
rbviarnes@hotmail.com