Nous horitzons per la Jonquera, nous horitzons per Catalunya

Estem en temps de crisi. Crisis d’un Estat, l’Estat Espanyol, que ha demostrat ser incapaç de donar respostes vàlides a les necessitats de la nostra societat, un Estat que el tenim sempre a la contra.

Crisi d’una determinada manera d’entendre i de fer de la política i d’alguns polítics. Es demana per part de la societat més transparència, més control dels nostres polítics i més participació en les decisions que ens afecten. Això d’anar a votar un cop cada quatre anys els nostres representants i després desentendre’ns s’està acabant al món occidental.

I crisi econòmica. Ens trobem immersos en una situació econòmica molt greu, que previsiblement anirà a més, que serà llarga i de la qual costarà molt de sortir-ne.

La manifestació del passat onze de setembre marca una inflexió a la nostra societat: El clam unànime del milió i mig de persones a favor de la independència ens indica que ja n’hi ha prou: i la convocatòria d’aquestes eleccions hauria de servir perquè la gent doni el seu suport als partits polítics a favor de la independència.

La independència ha de ser el catalitzador de la nostra reactivació econòmica i la baixada important de l’atur. Els deutes els tindrem i s’hauran de pagar, tindrem condicions imposades per la Unió Europea, però tindrem també més capacitat d’establir les nostres polítiques econòmiques, i no tindrem el dèficit fiscal tan bèstia que hem hagut de suportar tants i tants anys.

La independència ha de ser la sortida a la nostra problemàtica. La independència implica necessàriament l’obertura d’un procés constiuent per elaborar i definir quins són els nostres objectius com a societat. I aquest és un procés engrescador. Ens dóna l’oportunitat de fer un país modern, de qualitat. L’oportunitat perquè hi hagi una participació molt més gran de les persones en els àmbits públics, per tal de fer una política molt més transparent. Ha de suposar una aposta per l’educació i l’ensenyament, per fer més i millors polítiques socials, per una sanitat més digna. Per redefinir la nostra organització jurídica i fer un sistema més ràpid i eficient. En definitiva, establir uns nous models millors.

Això ens hauria de permetre, a la Jonquera, a més de millorar la nostra vida quotidiana, de tenir mecanismes més eficaços que ens permetin abordar els problemes endèmics de la nostra Vila. Ara mateix no tenim instruments ni a nivell d’Ajuntament ni a nivell de Generalitat per solucionar-los.

Pel que fa a l’economia local, crec que és  una incògnita com ens pot afectar una Catalunya independent. En tot cas tenim una activitat monotemàtica que pot veure’s compromesa per la situació econòmica general i per canvis en les polítiques fiscals a nivell català, espanyol, francès o europeu.