Infojonquera.cat : canvis importants i molt necessaris a les portes del 10 aniversari

Llegint de bon matí  les not´cies d'Infojonquera.cat
Llegint de bon matí les not´cies d'Infojonquera.cat | Infojonquera.cat

Temps d'aniversaris, i també canvis a Infojonquera.cat. Aquest any vinent 2019 el diari digital de la Jonquera complirà els seus 10 primers anys, una fita assolida dia a dia, notícia notícia, possiblement sense fer massa soroll, però suficientment important com per celebrar-la.

Tot i que molts dels lectors ja coneixeu els orígens d'aquest diari, al capdavall hereu de la revista de paper mensual L'Esquerda, i que per tant els seus orígens es podrien fixar com a mitjà de comunicació l'any 1994, el cert és que Infojonquera ja va néixer com a filla tecnològica de l'Esquerda l'any 2009 com un mitjà diferent, amb identitat pròpia.

Ara, deu anys després, el diari arriba a un moment propici i necessari per iniciar tota una sèrie de canvis.

Són canvis que vénen motivats per diverses raons i que el pas del temps és qui poc a poc ens fa palesos els senyals i avisos que cal canviar coses. Senyals cada cop més evidents que senyalen en una direcció molt concreta i que esdevenen necessaris i recomanables per canviar la dinàmica del nostre dia a dia. I és que sovint, la monotonia d'una forma de treball, que acaba esdevenint còmoda de fer funcionar -ús sona allò de "sortir de la zona de confort" que tan de moda es va posar fa uns anys?-, ens frena i ens impedeix prendre'n la suficient perspectiva per veure i constatar que, ara sí, arriba el moment de canviar.

Els deu anys també són un motiu per celebrar, i us podem assegurar que ho celebrarem de la manera més encertada possible. Esperem a partir de gener donar-vos alguna notícia al respecte, ja que ara ens trobem en una fase inicial de programació dels actes de celebració.

En qualsevol cas, el motiu d'aquest article, a banda d'aquesta entradeta dels deu anys, té un altre objectiu.

Infojonquera.cat es convertirà, si trobem l'ajuda i complicitat necessària, en una nova associació legalment constituïda de la Jonquera. Els motius, a banda dels explicats una mica més amunt, són diversos i de calat, i per això intentaré desglossar-los breument.

1 • El primer. En el darrer any i mig he constatat la necessitat de començar a buscar i encertar una fórmula que permeti que la feina iniciada ara fa deu anys tingui continuïtat en el futur. Molts de vosaltres ja deveu saber que com a editor i director d'Infojonquera, (i autor d'aquest mateix article), no resideixo habitualment a la Jonquera. Això m'impedeix fer-ne un seguiment més precís i en context de què passa a la nostra vila. I això m'impedeix editorialitzar i marcar línies de seguiment més enllà dels successos que tots veiem amb els nostres propis ulls.

2 • El segon tema és la viabilitat econòmica. No, tranquils, Infojonquera és viable i se sosté econòmicament. Just, o molt justets, però anem fent. Aprofito per donar les gràcies a tots els anunciants presents al portal, alguns dels quals hi són des d'aquell llunyà 1994. Ara bé, el fet que sigui editat per un autònom -sense treballadors en nòmina- o per una societat editorial -amb un mínim de 3 treballadors en nòmina- o alternativament per una associació legalment constituïda, ens impedeix accedir, des de l'any 2012, a cap tipus de subvenció. Són requisits indispensables des d'aquest any esmentat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i malauradament Infojonquera no en compleix cap dels tres. El perquè ho van canviar no ens correspon a nosaltres, tot i que n'intuïm els motius.

3 · I tercer i darrer motiu. Infojonquera.cat és una eina de servei públic, fins ara crec que valorada molt positivament pels jonquerencs. I fins i tot per altres mitjans de comunicació d'arreu del país, alguns d'abast nacional, que tenen en nosaltres una font i un filtre per arribar a moltes altres informacions. Podem dir en veu alta que som una font creïble i fiable del que passa i succeeix al nostre poble. Però no n'hi ha prou i cal admetre que la manca de recursos ens impedeix fer un pas més enllà i tornar a informar el més àmpliament possible del què passa al nostre poble.

Explicats aquests tres punts, veig necessari reforçar l'esperit de servei públic inicial, d'ull observador, d'opinió i sentit crític i de recull informatiu per posar al servei dels jonquerencs tot allò que necessiten saber de la Jonquera. I això, dues persones -gràcies Gemma per la teva incansable feina- no són/som suficients.  Més idees i més opinions sempre ens ajudaran a crear un millor mitjà de comunicació que també serà més útil i plural.

Per això, jonquerencs, us necessitem i com que sabem que els jonquerencs som gent compromesa i de participació activa i col·laborativa -i no necessàriament a nivell periodístic- estem segurs que hi podrem comptar.

Per això us convido a la reunió pública que farem pròximament a la Jonquera per iniciar aquest nou camí a Infojonquera. Volem deixar clar des de bon principi el que som ara i en què ens convertim, quins són els ingressos i les despeses actuals del diari digital, quines obligacions suposa aquest canvi i, sobretot, amb qui podrem comptar per tirar endavant aquesta nova associació, amb la seva junta directiva, consell editorial i uns associats a qui donar comptes.

L'associació estarà legalment constituïda, per tant amb amb drets i obligacions, avantatges i inconvenients, i que tindrà per objectiu final continuar amb un Infojonquera més gran i qui sap si amb nous projectes comunicatius que cohesionin el nostre poble i a la vegada el dinamitzin i el positivitzin.

Us hi animeu? Podem comptar amb alguns de vosaltres?