“Continuarem treballant i apostant per la Jonquera”

Antoni Escudero Portaveu del grup empresarial Escudero

Antoni Escudero
Antoni Escudero | Infojonquera.cat
Antoni, quina valoració fas d’aquests primers dies de l’obertura de Gran Jonquera Outlet&Shopping?
Positiu. El cap de setmana de la inauguració i dies següents l’afluència va ser molt bona i les expectatives es van superar, tot i que ja sabíem que això funcionaria, però no tant. Està venint molt gent de tot arreu i estem molt contents.

Quin és el perfil del visitant en aquest primers dies? Es disposen ja de xifres?
Tenim quatre persones matí i tarda que estan fent enquestes als visitants. S’ha fet una campanya de publicitat molt forta i volem saber quina està essent la capacitat i resultats d’aquesta campanya, per quin mitjà se n’han assabentat, si els agrada el centre, si són catalans, espanyols, francesos i amb això copsem el que està passant. Ho farem un mes seguit però encara és aviat per treure’n conclusions i perfils, ara bé, majoritàriament el nostre públic és francès. Primer perquè ja ens coneixien i segon perquè hi havia ganes d’un centre d’aquestes característiques, no hi ha res com això a l’Empordà, calia anar a Girona. Sí és cert és que també està venint molta gent de comarques properes.

Les franquícies aquí presents estan satisfetes d’aquests primers dies?
Estan “súper” satisfetes, hem parlat amb elles directament o per mitjà del director del centre i ens han transmés que estan molt satisfetes. Algunes d’aquestes franquícies ens han comentat que dels 70 establiments que tenen oberts a Catalunya i Espanya, la que més ha funcionat en una inauguració d’un centre d’aquesta tipologia ha estat la de la Jonquera. I els responsables d’una altra franquícia important a nivell internacional s’han quedat molt sorpresos dels primers resultats.

Han detectat alguna qüestió que es pugui millorar o rectificar?
Sempre hi ha petites coses. El públic ens ha demanat diversificar encara més el tema de les botigues de moda, en volen més. I coincideix que allò que ens demanen a les enquestes estava dins les nostres previsions.

Diumenge i dilluns alguns camions ocupaven un carril de circulació d’entrada del carrer Galícia i algun circulava de forma matussera pels carrers del Polígon. Podran conviure cotxes i camions a la zona?
Nosaltres ja hem donat instruccions per tal que aquesta parcel·la de 20.000 m2 que hi ha davant el centre sigui pavimentada i aprofitada com a aparcaments, i en la qual s’hi podran encabir fins a 700 vehicles. Precisament el que no volem és que els nostres clients hagin d’aparcar als carrers, preferim que ho facin en els nostres aparcaments.
Pel que fa als camions serà complicat, però de moment al carrer del darrere ja s’han instal·lat uns tòtems, unes petites estructures destinades a evitar l’aparcament incontrolat de camions. Ja ens hem posat d’acord amb l’Ajuntament per ordenar el millor possible tota la zona. No és que nosaltres no vulguem els camions, al contrari, si de fet ja tenim un gran aparcament destinat a ells (on s’hi va fer el SoloCamion Festival) i amb això no hauran d’estar aparcats, o mal aparcats, pel carrer.

Sembla ser que altres franquícies ara sí estarien disposades a ser presents a Gran Jonquera. Què hi ha de cert en tot això?
Ha passat, sí. N’hi ha varies que de bon principi van estar negociant i no ho van veure clar. Van dir que es volien esperar a veure com funcionaria tot això. Ara sí, han vist que hi han de ser, però clar, ens trobem que en una sola setmana hi ha 20 peticions per atendre. Però també han d’entendre que ara és moment de donar pas a les millors opcions d’entre les possibles.

Un dels signes d’identitat de Gran Jonquera és la Torre Eiffel, i també l’idioma francès... Fins a quin punt no pot despersonalitzar el centre?
No. S’ha de veure la realitat tal com és i la vida és com és i els negocis són negocis. A l’Alt Empordà vivim dels francesos i hem de ser generosos amb una gent que ens han acompanyat durant 29 anys i que són el 95% de la nostra clientela. A més, que el francès és un client molt agraït i això no s’ha de veure com un signe d’identitat sinó com un senyal de complicitat, el centre és obert a tothom. I que els francesos no tenen un centre d’aquestes característiques al sud de França d’aquesta dimensió i per ells som un referent.

Li faig arribar una crítica:  hi ha poca gent de la Jonquera treballant al centre outlet i durant la construcció les empreses eren de fora. Hi està d’acord?
Pel que fa a la construcció va anar a càr-rec d’una empresa de Girona que són els qui van gestionar quines empreses treballaven dins, no només per preu sinó també per capacitat. Et puc dir que hi han participat empreses de la Jonquera i que si no hi van entrar era per una qüestió de preus, però no hi hem intervingut.
Pel que fa als treballadors; Nosaltres, com a grup Escudero, tenim empleats de la Jonquera. I nosaltres també ens guiem pels currículums de treball que ens envien i veiem que en la hostaleria no hi ha gaire gent disposada a posar-s’hi. Amb sinceritat, treballar a la Jonquera és complicat, per horaris, festius, i poca gent està  disposada a determinats horaris.
Altra cosa són les franquícies, les botigues que no són nostres; tenen la llibertat per escollir els treballadors que creguin convenients i em consta que n’hi ha, però potser no el que seria desitjable. Et puc dir que jo he recomanat a algunes de les franquícies a gent de la Jonquera.

L’ampliació de l’outlet, quan es tiraria endavant si fos el cas?
Hem de ser realistes i tocar de peus a terra. No hi ha ara mateix cap previsió d’ampliació, això és una idea que està a l’aire, en el pensament però no plantejada seriosament. Ara cal consolidar el centre, que funcioni, que els clients s’hi sentin a gust. A més, que sempre hem procurat fer les coses pas a pas i de moment res d’ampliacions sense abans consolidar el que ja hi ha.

La campanya publicitària de Gran Jonquera Outlet & Shopping ha estat massiva a les dues bandes del Pirineu. Seguirà així o només ho ha estat per  anunciar l’obertura?
Ara hem fet una campanya intensa a Girona i Barcelona per dos mesos i a França per un mes i mig. En funció de les enquestes que et comentava abans decidirem què fem però sempre caldrà anar recordant a la gent que som aquí. Potser seran campanyes menys intenses que la de l’arrancada.

S’han plantejat fer altres activitats dins el recinte de Gran Jonquera, no vinculades a les compres o l’hostaleria?
Això ho acabarà decidint l’empresa que comercialitza el centre i tots anem de la seva mà. SCCE és la gestora de Gran Jonquera i també porta els centres l’Illa Diagonal, Gran Via II i l’Ànec Blau, i en funció de les demandes del públic i de la disposició de locals segurament  hi haurà altres activitats que de moment no hi són.

Quins són a partir d’ara els objectius del grup Escudero?
Consolidar això i un cop sigui així tenim altres coses in mente però que no és moment d’anunciar ni quines són ni per quan. Poc a poc i quan això marxi sol, que és com han de ser els negocis, ens ho plantejarem seriosament. Ara cal agafar forces per quan arribi el moment de tirar nous projectes endavant.

Des d’un punt de vista empresarial, i com a coneixedor de la política i ben relacionat, també en l’hostaleria, quin consell donaria al país per sortir de la crisi econòmica?
Humilment, no puc donar lliçons a ningú. Però crec en dues coses: una és que hem de ser conscients del que tenim. D’una banda tenim una crisi real i després una de psicològica. Cadascú de nosaltres ha de posar el seu granet de sorra per sortir del forat en la mesura que poguem perquè el país no el tiraran endavant només els polítics, o només els grans empresaris. Qui realment tira endavant un país són les petites i mitjanes empreses, que treballen cada dia, aixecant les persianes i treballant dur. Aquestes empreses necessiten accedir a crèdits que de moment els està costant massa. Quan comenci a fluir el crèdit, i a constituir-se noves empreses, això arrencarà de nou.
Fa 42 anys que sóc a la Jonquera i sempre he vist que aquest poble ha passat per moments bons i dolents, cíclics, i sempre s’ha tirat endavant. Aquesta vegada també serà així.

Què milloraria de la Jonquera ara mateix?
Jo ja no sóc polític ni ho seré, però des de la política caldria fer una Jonquera més amable, sobretot a nivell circulatori tot i reconeixent que per geografia és un municipi difícil en el pla urbanístic. I per si algú vol agafar-ne el “guant”, caldria reconvertir l’eix del riu Llobregat en un passeig, amb terrasses. És a dir, igual que hi ha municipis que s’han obert al mar la Jonquera hauria de recuperar la façana fluvial, sense que això vulgui dir que ara estigui descuidat, però caldria fer alguna cosa per fer-la atractiva, potser una part coberta i una altra descoberta. Ja sé que estic parlant d’una obra de molts diners però el cas és que tenim la ribera com a únic espai alternatiu al carrer Major i per on es podrien fer coses interessants.

Vol afegir o dir alguna cosa als lectors?
Que sàpiguen que el Grup Escudero ha apostat per la Jonquera i continuarem fent-ho, com tota la vida hem fet. I que entre tots hem d’anar millorant la Jonquera: per exemple, a l’Esquerda li correspon fer un paper crític, i a nosaltres, com a empresa, ens correspon tirar endavant amb iniciatives.

Ivan Sanz
Maig de 2013

Comentaris

Abril
1.

Hola!
En el outhlet Jonquera ens falta un H&m,c&m i un Kiavi, estaria molt bé no haver d'anar-hi a Girona..........................gràcies

Comenta aquest article