El MUME acull l’exposició “Sumaríssim 1939-1945.

Amb aquesta exposició, que ha estat organitzada per l’Arxiu històric de Girona i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, de l’Associació de Familiars de Represaliats pel franquisme i del MUME, es pretén, fonamentalment, explicar en què va consistir i què va significar la repressió orquestrada per la dictadura franquista. Com és sabut, durant la Guerra Civil i després en la llarga postguerra,centenars de milers de persones van ser víctimes de la brutalitat dels insurrectes del 18 de juliol de 1936
rnEn els anys immediats a la fi del conflicte civil es va concentrar una activitat repressora sense precedents. Milers de persones foren condemnades a mort i afusellades com a resultat d’uns procediments judicials que no reunien cap garantia de defensa, així com també centenars de milers de persones anaren a raure a presons, camps de concentració i batallons de treballs forçats. El principal objectiu del règim dictatorial era castigar la implicació o fins i tot la simpatia amb l’ordre polític legal que havia encarnat la Segona República. Es tractava d’esborrar de l’imaginari col·lectiu els valors relacionats amb la llibertat i la democràcia.
rnFa justament setanta anys que els primers Consells de Guerra -procediments judicials militars contra civils- es van començar a portar a terme a les comarques de Girona. La conseqüència en fou l’assassinat de més de mig miler de persones i la resolució, per part d’aquests tribunals que practicaven una “justícia a l’inrevés” tal com cínicament van declarar alguns franquistes reconeguts, de multitud de privacions de llibertat. Alhora, també s’iniciava l’aplicació de tot un seguit de lleis repressives de caràcter retroactiu fins a 1931 com, per exemple, la Ley de Responsabilidades Políticas o la Ley de Represión de la Masoneria y el Comunismo, que van comportar una atmosfera asfixiant en el conjunt de la societat, al costat de nombroses multes i sancions que responien a qüestions econòmiques, morals, religioses, etc.
rnL’exposició, per tant, es presenta com un record i homenatge per a totes aquelles persones que van patir ara fa setanta anys el malson dels judicis sumaríssims dels consells de guerra i, alhora, té també la funció de mostrar la tipologia d’informació al voltant de l’obra repressora franquista que es conserven en els dos arxius, l’Arxiu Històric de Girona i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà. Una documentació, sens dubte, imprescindible per a comprendre la magnitud del reaccionarisme i de la barbàrie que van acompanyar sempre la dictadura. Uns plafons explicatius juntament amb unes vitrines que contenen documents originals són els dispositius que conformen l’exposició.
rnL’exposició es complementa amb un llibre-catàleg que conté textos de Montserrat Hosta (Directora de l’AHG), d’Erika Serna (Directora de l’ACAE), de Jordi Font (Director del MUME), de l’advocat Josep Cruanyes i d’Esther Llorenç, secretària de l’Associació de Familiars de Represaliats pel franquisme.
rn
rnAltres activitats programades pel MUME*:
rn28 de maig a les 18:30h:
rnProjecció de la pel·lícula Mon père, notre histoire, de Mercè Carbó Bosch. Aquesta activitat forma part dels 24e Rencontres cinémaginaire que tenen lloc a Argelers entre el 20 i el 31 de maig. Lloc: sala d’activitats temporals del MUME.
rn
rn29 de maig a les 20h:
rn “La guitarra de Federico García Lorca”. Concert de guitarra clàssica a càrrec de Juan Francisco Ortiz, músic i professor del Conservatori de Perpinyà. Aquest concert s’ofereix per gentilesa de Juan Francisco Ortiz (fill d’exiliat republicà deportat a Mauthausen) en commemoració del 64è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen.
rnLloc: sala d’activitats temporals del MUME.
rn
rn4 de juny a les 20h:
rnPresentació del llibre: Pau Casals. Josep Trueta. Estimat doctor/Admirat mestre, editat per A Contravent Editors S.L.
rnLloc: Fundació Universitat de Girona. Innovació i Formació
rn(Pl. Jordi de Sant Jordi, 1 -17002 Girona)
rn
rn
rn*Més endavant s’informarà amb més detall d’aquestes activitats

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article