Cantallops homenatja les dones amb la Flama del Canigó

Cantallops

Cantallops donà la benvinguda  per tercer any consecutiu a la Flama del Canigó i -com ja és costum- , la celebració serví per reconèixer el voluntariat i el compromís d’un grup de persones amb el poble. Enguany, la celebració es dedicà a les dones que, any rere any, col·laboren servint, netejant i engalanant festes com el sopar popular, la de la vellesa i la calçotada, entre d’altres. Així, amb aquest acte es volgué agrair i visualitzar l’esforç d’aquest col·lectiu que no és sempre reconegut.

Integrants del grup excursionista Xiruca i Forquilla van ser els encarregats d’anar a buscar la Flama al cim del Canigó el diumenge 22 de juny després de mesos de tràmits per aconseguir el permís de la Prefectura francesa, que restringeix el nombre de vehicles que hi poden accedir per causes ambientals.

En aquesta tercera edició es canvià el recorregut dels dos anys anteriors, en què havia arribat per la carretera vella de La Jonquera. Els corredors David Alsina i Albert Cuadros la van baixar, el dia 23, des del Puig Neulós fins a l’entrada de Cantallops en,  només, 58 minuts. A dos quarts de vuit de la tarda l’esperaven els veïns acompanyats pels Xanquers i els Tambors de l’Albera que, tot i el temps inestable, van sortir a rebre els corredors. La cercavila s’enfilà pel carrer Figueres fins a la Placeta de l’Església, parant a la Societat i a la Plaça del Fort per fer el canvi de relleu dels portadors. En aquesta darrera parada se cedí la Flama a dues dones del poble, petita representació simbòlica d’aquest col·lectiu de voluntàries que s’homenatjava. 

Davant l’Església s’escoltà l’últim repic dels tambors abans d’encendre un ciri amb el foc de la Flama i de cedir-la, definitivament, al poble. Amb un parlament de Montse Burset –veïna de Cantallops- s’elogià l’esforç voluntari d’aquestes dones i es reconegué el seu altruisme. L’acte es va tancar amb coca i cava per a tothom i el cant dels Segadors entonat pels assistents. L’endemà es va pujar la Flama a Requesens en motiu del tradicional romiatge del dia de Sant Joan.

A. Font

(Podeu veure Àlbum de fotografies de Falgués Fotografia de la Flama del Canigó a Cantallops, que aquest any va comptar amb la presència del Bisbe de Girona)

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article