Es detecten més exemplars de vespa asiàtica a Cantallops

Cantallops

Exemplar de vespa asiàtica
Exemplar de vespa asiàtica | Wikiperdia.org
Com en els dos estius anteriors, la vespa asiàtica ha tornat a l'albera. Apicultors de Cantallops, Garriguella i Maçanet de Cabrenys van detectar els primers exemplars d'aquesta espècie invasora que amenaça els seus ruscs. Tot i que és gairebé impossible eradicar-la, els apicultors ja estan col·locant les primeres trampes selectives per capturar el màxim nombre d'exemplars. La setmana que està previst que els agents rurals comencin la recerca dels nius per destruir-los com més aviat millor. Marc Rodríguez Arumí, d'Abelles Empordaneses, que divendres passat va detectar els primers exemplars, destaca que l'amenaçada de la vespa asiàtica pels apiaris és cada any més important.

Després que l'any passat es detectessin prop d'una quinzena de nius de vespa asiàtica (vespa velutina) a les comarques gironines, aquesta espècie invasora ha tornat a fer acte de presència a l'Alt Empordà a l'inici de l'estiu. De moment són tres els apicultors que han detectat els primers exemplars. Un d'ells, Marc Rodríguez Arumí, d'abelles Empordà, explica que divendres passat va detectar la seva presència al apiari que té a Cantallops. "Fa tres anys l'amenaça de la vespa asiàtica era pràcticament anecdòtica, però any rere any es veuen més exemplars que suposen un greu perill per a les nostres explotacions", explica.

Rodríguez Arumí explica que a la primavera les reines de vespa asiàtica comencen a fer els nius i que a l'estiu s'acosten als apiaris a la recerca de proteïnes. Normalment s'acosten als ruscs i esperen que arribi una abella "cansada" que ha sortit a buscar aigua, nèctar o pol·len. Un cop les maten se les porten al niu o en un arbre proper per menjar-se'l.

Encara que la seva presència "encara no és greu", la vespa asiàtica és un factor més que suma a l'hora de reduir la producció de mel. El canvi climàtic, els pesticides i aquesta espècie invasora afecta la producció perquè les abelles, alertades de la seva presència, no salgande rusc per anar a produir.

Els Agents Rurals ja han alertat en més d'una ocasió que l'expansió de la vespa asiàtica és molt difícil de combatre i que nous nius aniran apareixent. Si a l'inici només es van detectar a les comarques gironines, l'any passat la vespa asiàtica ja va arribar al Vallès Oriental i l'Occidental.

De Blasting News

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article