Cantallops va reunir dissabte els apicultors per a conéixer millor la vespa asiàtica

Cantallops

Exemplar de vespa aisiàtica
Exemplar de vespa aisiàtica | Wikiperdia.org
Ho han donat a conèixer aquest dissabte 19 de setembre en una trobada a Cantallops, on han col·locat insecticida al darrer niu localitzat d'aquesta espècie invasora. En els darrers set mesos, els apicultors gironins amb l'ajuda dels Agents Rurals ja han localitzat uns 15 nius de vespa velutina arreu de les comarques gironines. Gran part d'ells han estat destruïts i, des del sector, assenyalen que ha augmentat la presència d'aquesta espècie invasora que s'alimenta d'abelles, sobretot a la zona de l'Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès.

Unes setanta de persones, majoritàriament apicultors, han participat aquest dissabte en una jornada a Cantallops per conèixer millor a la vespa asiàtica, una espècie invasora que està afectant els productors de mel de tot Catalunya, principalment a Girona, des del seu detecció en 2012.

Aquesta espècie invasora va entrar a França el 2004 pel port de Bordeus procedent de la Xina, el 2010 es va estendre al País Basc i el 2012 a Galícia i Catalunya, on es van detectar els dos primers nius a Vilamaniscle (Girona) i a Les, en la Vall d'Aran.
Aquest voraç insecte, del qual l'any passat es van detectar a Catalunya uns 14 nius, 11 d'ells a les comarques de Girona, dos a les de Barcelona i un a la Vall d'Aran, té com a base de la seva dieta, en un 80 % les abelles, el que afecta greument els eixams i ruscs.
La jornada, adreçada a apicultors i persones interessades en aquest tema, s'ha dut a terme en part en el local social del poble i en una masia que amb ruscs d'abelles afectats per aquesta depredadora.
En les jornades, el cap dels Agents Rurals de Girona, Ignasi de Dalmases, ha explicat com treballen des del Departament d'Agricultura per localitzar les vespes, els seus nius i les tres formes de destruir-los, amb insecticida, congelant ja tirs, depenen de cada situació.
Els assistents a la jornada s'han desplaçat també a les arnes d'un apicultor afectat i han pogut comprovar sobre el terreny el 'modus operandi' de les velutines, com esperen a les abelles, les capturen i les decapiten per alimentar a les seves cries.
Finalment els agents rurals han procedit a la destrucció del niu mitjançant un potent insecticida respectuós amb el medi ambient.

D'EFE

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article