Reproduïm la carta-comunicat contra la granja de porcs de Cantallops

Mobilització a Cantallops contra una granja de porcs

Cantallops

Mobilització a Cantallops contra una granja de porcs
Mobilització a Cantallops contra una granja de porcs | Particular

Alguns dels veïns de Cantallops es  mobilitzen en contra del projecte d'ampliació de la granja dels Noguers, dita de l'estanquer, d'engreix de porcs i que esta situada pràcticament en el nucli urbà.


En el projecte entrat en el consistori apareix com a titular i propietària la Sra. Brigithe Sidsel Smith. Al poble la coneixem com la belga del Mas Flaquer. El promotor del projecte és l'empresa DINÀMIC RURAL S.L. i el seu representant legal és el Sr. Jordi Bruguera Bonfill. També es diu en el projecte que aquesta empresa a adquirit recentment la finca rústica “Els Noguers”.


El projecte pretén una ampliació del nombre de porcs d'engreix que passa dels 720 porcs que permetia l'antiga llicència als 1.222 porcs. 502 porcs més. Una ampliació del 70%.


En la reunió mantinguda a l'ajuntament de Cantallops amb l'alcalde, Sr. Joan Sabartés, en representació del consistori i el Sr. Verdaguer, el Sr. Heredia i jo mateix, en qualitat de veïns, se'ns va dir que la posició oficial de l'ajuntament, tenint en compte la proximitat de la granja al nucli urbà, és la d'oposar-se a l'ampliació. També se'ns va dir que si la granja tènia uns drets adquirits, no posarien oposició al fet que pogués seguir la seva activitat sempre que complís amb les normatives que exigeix la llei.


Li preguntem a l'alcalde com era possible que la granja estigui activa i desenvolupant la seva activitat fora de normes i ens va dir que el no tènia potestat per paralitzar la seva activitat sense un informe tècnic que avalés tal decisió i que tenia una reunió prevista amb el departament competent, el OGAU (Oficina de Gestió Ambiental Unificada a Girona), per plantejar el tema i poder actuar en conseqüència.
Nosaltres, els veïns, exigim el màxim rigor i promptitud al OGAU o al tècnic assignat a l'hora confeccionar l'informe de la inspecció i si escau, l'expedient corresponent. 


Sabem que la granja mai ha complert amb la normativa i segueix explotant-se. A la foto 1 veiem les sitges de pinso que ha instal·lat el nou titular. A la foto 2 veiem una bassa de purins en el sòl amb un porc mort al fons. En cas de pluja forta el pendent condueix a la ribera d’en Torrelles. A la foto 3 veiem com està l'aigua en la ribera d’en Torrelles i que a pesar que ve del col·lector de la claveguera del poble, passa pel costat de la granja i allí es pot afegir una contaminació extra derivada dels purins que genera la granja. Cal tenir en compte que l'antiga fossa d'emmagatzematge de purins a estat utilitzada durant molts anys i segons sembla no és estanca i es situa a pocs metres del aqüífer. A la foto 4 veiem que el tancament de la granja és pràcticament inexistent i els animals poden sortir i entrar a quan volen. A la foto 5 veiem l'estat de les instal·lacions. A la foto 6 veiem l'entrada de la granja.


Els veïns ens preguntem per què hem de suportar a les quatre de la matinada un xivarri  majúscul en el nucli urbà quan els camions intenten accedir a la granja i a causa de la dificultat d'accés, en fer les maniobris els operaris  i els porcs xisclen durant una bona estona. Perquè hem de suportar una pesta molt més intensa que la que ja suportàvem. Perquè hem de suportar l'enorme soroll que provoquen les mànegues de pressió que utilitzen per desplaçar la porqueria d'un lloc a un altre.
És possible que es permeti aquesta situació per part de l'administració?

Si aquest es el tarannà d’una empresa que pretén instal·lar-se al nostre municipi. Li hem de permetre que falti al respecte a tots els veïns de Cantallops d’aquesta manera i sobre tot donar-li totes les facilitats perquè s’enriqueixi a costa nostre? Ella s’emporta els beneficis i nosaltres ens quedem la pudor, els inconvenients i la contaminació derivats d’explotar la granja fora de normes.

Que dirà el departament de salut pública? I l’agencia catalana de l’aigua? I el departament que vetlla pels drets dels animals?

Es indignant, Rafel Duran.

Comentaris

veïns
1.

El paper del govern municipal amb aquesta qüestió, i algunes altres, fins el dia d'avui és bastant lamentable. Molta imatge, molta fressa i poca endreça.

Comenta aquest article