El MUME exposa una nova mostra pictòrica i literària sobre 'Exilis, fronteres i desarrelaments'

L'exposició, de Carles Vergés i Víctor Sunyol, s'inaugurarà divendres al vespre, coincidint amb la Festa Major, i es podrà visitar fins el 25 de novembre

per Redacció

Cultura

Cartell de la mostra
Cartell de la mostra | Infojonquera

“Mai més”. De cop, com en una il·luminació entendre el sentit profund d’aquests mots –viure’l−. Mai fins ara, i tantes vegades que ho has dit, havies entès tant, i tan durament, tan profundament, tan dolorosament, tot –tot− el que volen dir: “Mai més”. 

Aquest fragment pertany a un dels textos que Víctor Sunyol exposarà al Museu de l'Exili de la Jonquera (MUME) a partir de demà divendres. Però l'escriptor compartirà protagonisme amb el pintor Carles Vergés, ja que junts han creat la mostra Exilis, fronteres, desarrelaments. Es tracta d'una proposta que complementa els treballs pictòrics i l’escriptura per plantejar una aproximació emotiva, quasi lírica, però alhora també rigorosa, de l’experiència de l’exili.

El treball té una base documental (fotografies, dibuixos, pel·lícules i fonts orals) relacionada amb la Retirada republicana i les vivències als camps de concentració del Rosselló, on es van ubicar centenars de milers d’aquelles persones que emprengueren l’èxode a causa de la desfeta republicana a Catalunya el febrer de 1939.

En concret, el treball pictòric de Vergés transita des dels dibuixos figuratius i narratius fins als quadres més abstractes i simbòlics. El llençol (primer i darrer embolcall de la persona i símbol de la llar i la intimitat perdudes), la línia (frontera, límit, pas, partició, enfrontament...), les arrels o l’ull omnipresent són alguns dels motius que articulen aquesta suite. I a partir d'aquesta obra i de la documentació, Sunyol escriu textos breus que són mirades, reflexions, espurnes, sensacions i impressions sobre aquesta tragèdia i sobre escenes concretes, donant veu als protagonistes (les víctimes i els testimonis) i parlant-ne des del nostre present, tan proper a aquells fets. I és que  com donar veu i visibilitat als exiliats és un dels reptes principals que es plantegen els dos creadors.

I malgrat els quasi 80 anys que han passat des d'aquell exili, la proposta artística no es reclou en l’època pretèrita, perduda, sinó que fa l’aposta de situar-se en un posicionament actiu des del present. És a dir, copsar l’abast de la pèrdua i la ferida no cicatritzada que va comportar l’exili als nostres conciutadans esdevé també un pas essencial per adquirir l’empatia vers els qui, avui, pateixen situacions en molts aspectes similars.

Paral·lelament, l’exposició s’acompanya de l’edició d’una publicació. Amb el mateix títol que l’exposició, el petit llibre reprodueix algunes de les obres pictòriques de Carles Vergés i, alhora, recull íntegrament els textos de Víctor Sunyol, els quals es divideixen en dues parts: “La Retirada” i “Els camps”. A la publicació també s’hi ha inclòs la traducció francesa i castellana dels textos originals en català. 

Exilis, fronteres, desarrelaments s'inaugurarà demà divendres (19 h), coincidint amb la Festa Major, i es podrà visitar a la Sala d'exposicions temporals del MUME fins el proper 25 de novembre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article