Un malson

Imatge d'arxiu del carrer Major de la Jonquera
Imatge d'arxiu del carrer Major de la Jonquera | Infojonquera.cat

El dia a dia al municipi de la Jonquera és francament desolador. Traficants, ocupes i delinqüents caminen al seu aire pel poble a tota hora i els seus clients, majoritàriament francesos, tenen fàcil on trobar les seves dosis de substàncies tòxiques.

Aquesta és la situació que veuen diàriament els nostres fills a la Jonquera.
Que el que no és lícit ni habitual, s'hagi convertit en habitual i impune.

Des dels gravíssims incidents del passat 9 d'agost la sensació d'inseguretat i temor s'ha instal·lat en els veïns.

Un cas particular, és el d'un edifici situat davant la plaça de l'Ajuntament, propietat d'un empresari del municipi i comarca. Aquest edifici ha estat problemàtic des de fa anys sent els inquilins habituals traficants, proxenetes, prostitutes i altres. En els últims anys la situació s'ha anat deteriorant arribant-se a convertir en un autèntic edifici fantasma. Els vidres de l'edifici estan trencats i els pisos destrossats, havent iniciat el propietari fa uns mesos els corresponents procediments de desnonament.
Però segueix obert.

I actualment està ocupat en el primer pis per un individu presumpte traficant que ha llançat per la finestra infinitat d'objectes, com ara un aparell d'aire condicionat i que acostuma a cridar, colpejar-i vomitar a la via pública.

Al tercer pis, ja desallotjat judicialment, van tornar a ocupar-abans de 24 h i és un autèntic pis franc on els presumptes traficants i clients entren i surten a totes les hores del dia i de la nit.

Tots dos ocupants i els seus visitants causen greus desordres públics i són un malson per als veïns impedint el seu descans.

Anar i venir continu de delinqüents, traficants i clients, amb el perill per a la ciutadania que això suposa, tocs de clàxon a altes hores de la matinada, cops de porta, crits, sorolls amb vidres 24 hores, etc.

A les cases veïnes s'han trobat en els seus terrats, bosses amb restes de substàncies tòxiques, xeringues i preservatius. Es tracta ja d'un problema de seguretat, convivència i higiene pública.

El dia de la batalla campal de la Jonquera en aquest edifici es van produir cops i destrosses molt violents perquè s'havien atrinxerat uns individus i uns altres venien a buscar-los.

Després de l'esmentada batalla campal, la presència policial va augmentar considerablement i es van reduir una mica els disturbis. Però, lamentablement la presència policial ha disminuït i hem tornat a la situació anterior.

L'ambient que es respira a la rodalia d'aquest edifici és realment perillós i els veïns tenen por a sortir de casa, temor que es multiplica si es va acompanyat de nens.

Els cossos i forces de seguretat han entrat en aquest edifici comentat en infinitat d'ocasions, realitzant batudes puntuals i detenint a diverses persones però els pisos segueixen ocupats, i sense poder-se tapiar per un motiu o altre.

Aquest cas particular, és l'exemple d'un problema que patim de tal magnitud que requereix l'acció conjunta de les tres administracions públiques (estatal, autonòmica i local) i del poder judicial.
Mentrestant, a la ciutadania ens queda només demanar als poders públics que posin en marxa amb caràcter urgent mesures extraordinàries per posar fi a aquesta situació.

Tenim uns formidables cossos i forces de seguretat a la Jonquera (Policia Local, Mossos d'Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil) que han demostrat en infinitat d'ocasions la seva valentia i determinació.

Donem-los els instruments adequats per poder desallotjar, i si és el cas, jutjar i expulsar aquests individus que en un 99,9% són estrangers.

I no perdem l'esperança que, com la llum que es veu al final d'un túnel, aviat puguem alliberar-nos d'aquest malson i que puguem recuperar, al més aviat possible, la convivència i la seguretat pública en la nostra estimada la Jonquera.

José Luis de Benavides Bailly
La Jonquera, a 4 de setembre del 2019

(Text original en castellà traduït al català. Títol original: Una pesadilla).

Imatge del carrer Sant Miquel de la Jonquera el passat divendres 30 d'agost
Destrosses en la porta d'un habitatge del carrer Sant Miquel de la Jonquera divendres passat

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article