Per una major projecció de la vaca de l'Albera

Exemplar de vaca de l'Albera
Exemplar de vaca de l'Albera | Josep Ribas - Falgués Fotografia

Editorial

Quan l'any 2000 l'Ajuntament de la Jonquera va aprovar una moció, en la qual es demanava iniciar un projecte de recuperació per evitar l'extinció de la vaca de l'Albera, començava un veritable compte enrere. Fins aleshores s'havia fet poca cosa per garantir que les últimes 400 vaques d'aquesta raça poguessin garantir la seva pervivència com a raça en el futur. Però l'impacte mediàtic de la Moció, que va tenir repercussió en molts mitjans, algun efecte sí que potser ha tingut passats els anys.

Tot i així, un dels moments d'inflexió es va produir l'any 2010, amb la creació de l'Associació d'Amics de la Vaca de l'Albera, una entitat que lluita per recuperar aquesta raça que habita una part del terme municipal de la Jonquera. L'objectiu d'aquesta és arribar als 6.000 exemplars, xifra que garantiria la viabilitat de la raça.

Per aconseguir-ho l'associació està cedint vaques a ramaders, que només han d'evitar, això sí, l'encreuament genètic amb altres races i fer-ne créixer els ramats. L'estratègia demana convertir la seva carn en un producte "gourmet", fent d'aquesta vaca la "pata negra" de les races bovines. I sembla que van per bon camí: hi ha carnisseries i restaurants que ja han apostat per la vaca de l'Albera. I tot això és possible perquè ha dues característiques que fan aquest animal especial: són el seu estat semisalvatge i l'alimentació de la flora de la serra de l'Albera. El resultat? Una carn més gustosa i saludable pel seu poc greix. La vaca de l'Albera, a més, pel seu tipus d'alimentació actua com un desbrossador natural que ajuda a pal·liar la càrrega combustible en cas d'incendi. Què més se li pot demanar a aquest animal?

Des d'aquestes ratlles creiem que ha arribat l'hora de fer un pas més en el reconeixement d'aquest animal des de l'àmbit institucional. D'una banda convindria reivindicar-ne la procedència amb més convicció i, de l'altra, segur que se'n podria treure una projecció d'interès turístic i ecològic. Pensem, per exemple, en les finques rurals de propietat municipal com ho pot ser el Camp del suro, deliminitant-ne i protegint convenienment l'actual espai destinat a horts municipals, per fer-ho compatible tot plegat. Un projecte amb finalitats divulgatives i acotades als períodes d'hivern, ja que la vaca està acostumada a pasturar a la part més alta i fresca de la muntanya, segur que podria ajudar a la difusió i creixement d'aquesta raça autòctona de la Jonquera i l'Albera.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article