5 paratges de la Jonquera per gaudir dels canvis de colors de la tardor

per Redacció

Mediambient

Fageda del vessant est, o de llevant, del Roc de Fraussa, al massís de Les Salines, entre les cotes 1.200 i 1.400
Fageda del vessant est, o de llevant, del Roc de Fraussa, al massís de Les Salines, entre les cotes 1.200 i 1.400 | Infojonquera.cat

La tardor és una bona època per gaudir de la natura, especialment de la vegetació a la muntanya. Amb l'arribada dels primers freds els arbres caducifolis comencen el canvi de fulla. Abans de caure de l'arbre, però, s'inicia un progressiu canvi cromàtic que sovint passa del verd intens al groc i finalment al marró. Alguns fins i tot passen pel vermell o per tonalitats granatoses. La tardor és, doncs, un reclam per visitar els boscos de muntanya i ben a prop de casa nostra hi ha espais on gaudir d'aquest espectacle cromàtic.

A la Jonquera mateix, o molt a prop, hi ha 5 espais on el canvi de colors de la tardor es pot viure, gaudir, observar i fotografiar amb la mateixa intensitat que en destins ben llunyans. I és que sovint a la cantonada de casa tenim espais per gaudir-ne sense necessitat d'haver de recòrrer grans distàncies.

Us relacionem 5 llocs per gaudir de la tardor i els seus colors, alguns coneguts i altres no tant però tots espectaculars i ideals per perdre't i gaudir dels paisatges que ens ofereix la Jonquera.

1 • Les Fagedes de La Tenyareda (Puig Neulós).

Sens dubte que no és una fageda extensa com la d'en Jordà a la Garrotxa, però sense que tampoc es pugui considerar petita, la fageda de la Tenyarede (sota el Puig Neulós) té l'al·licient que, a més del canvi cromàtic de les seves fulles, els faigs del vessant nord de l'Albera tenen formes curioses, que fins i tot s'han arribat a definir com a bonsais gegants. Ho són no pas per la seva mida, sinó per la modelació inclinada cap a sud que hi exerceix el vent de nord. La Tramuntana que sovint a la carena de l'Albera bufa amb força en condiciona el creixement vertical, a la vegada que també fa que s'hi acumuli molta nuvolositat i humitat.

El millor moment per visitar-les és el novembre i especialment els primers dies de desembre.

2 • Les fagedes del Roc de Fraussa, al massís de Les Salines

Al massís de les Salines hi trobem aquestes fagedes que ocupen les parts altes i ombrívoles del massís. Des del mateix santuari de la Mare de Déu de Les Salines, a 1.100 m, podem començar a gaudir-ne plenament, fins i tot en el vessant est del massís. El camí que mena cap al Roc de Fraussa (1.440 m) des del Santuari ens permetrà observar el canvi de vegetació gradual a la vegada que gaudir d'una bonica excursió. Per als que estiguin amb més bon forma física és molt recomanable fer l'excursió a peu des del trencant de Can Barris, a la Vajol, de dues hores fins al Santuari i dues hores més fins al cim. Però val molt la pena per veure els canvis de vegetació segons guanyem altura.

El millor moment per visitar-les és el novembre i especialment els primers dies de desembre.

3 • La roureda de les Vinyasses

Tota la zona del mas de les Vinyasses i la pujada del Falguerà, al vessant nord del Puig del Llobregat (925 m), són dos paratges d'accés més dificultós i per tant força solitaris però amb l'encant que són especialment bonics a la tardor. A més del roure, com a arbre dominant, hi podrem trobar freixes, moixera, faig, auró blanc, auró negre, blada, vern, om, salze, gatsaula, castanyer, arç blanc, cirerer i pollancres. Explosió de colors i tonalitats gràcies a la varietat d'arbres.

El millor moment per visitar-les és el novembre i tot desembre.

4 • Itinerari dels boscos de Requesens

Dins el Paratge Natural de l'Albera hi ha l'itinerari conegut amb el nom de Boscos de Requesens. És un itinerari que, amb sortida i arribada al castell de Requesens, segueix per la pista del vessant sud de Puig Neulós, el qual a mig camí travessa la riera de l'Anyet i torna en suau descens a Requesens per darrera el Castell. És un itinerari amb molts arbres caducifolis, cadascun dels quals amb colors diferents, Com al paratge esmentat anetriorment, les Vinyasses, també hi trobarem arbres com el roure, el freixa, moixera, faig, auró blanc, auró negre, blada, vern,om, salze, gatsaula, castanyer, arç blanc, cirerer ,pollancre i algún més que junt amb les alzines verdes i els cedres acaben esdevenint un espectacle cromàtic impressionant.

El millor moment per visitar-les és de finals d'octubre a finals de desembre.

 5 • Boscos del Coll del Portell

Per damunt del conegut Suratell, a tocar del Mas Llong de la Jonquera, s'inicia una transició de bosc de suro, alzina i roures que acaba esdevenint un bosc de castanyers i una pineda a la zona del Coll del Portell (705 m). Aquesta collada natural que separa el Vallespir, pel vessant nord, amb l'Alt Empordà, pel vessant sud, és també el límit entre els termes municipals de la Jonquera i Agullana. L'accés és molt fàcil i còmode des del santuari de Santa Eugènia. Millor moment per visitar-la: novembre i primera quinzena de desembre.

Doncs bé, ja ho sabeu, si voleu gaudir de l'espectacles cromàtics dels boscos a la tardor, i no voleu fer llargues distàncies, a la Jonquera hi teniu aquests 5 paratges que no us decebran. Ens hi veiem?

Vista del Santuari de les Salines i les fagedes del Roc de Fraussa, al massís de Les Salines
A l'entorn del castell de Requesens també podrem gaudir de l'espectacle del canvi de fulla dels boscos caducifolis a la tardor
Llac de Requesens, un dels punt de l'itinerari dels boscos de Requesens
Imatge de les Fagedes de La Tenyareda, sota el Puig Neulós
Bosc del coll del Portell, entre la Jonquera i Agullana

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article