"Vaig deixar el cotxe en flames"

Raimond Herrera Afectat pel foc del 22 de juliol de 2012

Raimond Herrera, policia local de la Jonquera
Raimond Herrera, policia local de la Jonquera | Infojonquera.cat
On eres el dia del foc i quan vas rebre el primer avis?
El dia del foc em trobava a casa ja que no em tocava treballar. Quan vaig rebre l’avís era a la platja de Cala Montgó, a l’Escala.

Com vas reaccionar i què és el primer que vas fer?
Em va sobtar l’avís, perquè ja sabia que hi havia un incendi a la Jonquera, però no m’imaginava que hagués pogut arribar a les dimensions que ja havia arribat quan em van activar. El primer que vaig fer va ser recollir tovalloles i adreçar-me a casa per deixar a la meva xicota i dirigir-me cap a la Jonquera.

I quan vas pujar en direcció cap a la Jonquera... Amb quin panorama et vas trobar? Com recordes aquells moments?
El primer que em vaig trobar va ser una cua interminable a la carretera Nacional II sentit nord a l’alçada de la C-31 (carretera de l’Escala), motiu pel que vaig decidir baixar a la carretera de Roses, i anar fins a Pont de Molins passant per Vilatenim, Vilabertran i Cabanes. Fins aquí tot més o menys normal, però passat Pont de Molins, el panorama ja començava a agafar un altre to molt més dantesc que feia adonar-te de la magnitud del desastre: el cel estava mig tapat pel fum i s’anava enfosquint cap a l’horitzó.
Vaig haver d’identificar-me com a Policia Local de la Jonquera perquè em deixessin passar a cada control, i el cel era cada vegada més negre alhora que la temperatura ambient pujava.
Un cop vaig arribar l’alçada del club Madam’s, ja vaig a començar patir. Estaven evacuant tota la gent que allà es trobava a corre-cuita, i uns cent metres endavant les flames em tapaven tot el parabrisa del cotxe amb cada ràfega de tramuntana, i és aquí on vaig decidir prémer el gas i tirar endavant (vaig pensar que aturar-me a fer mitja volta seria mes perillós); això van ser uns quatre-cents metres aproximadament, en que tot i portar l’aire condicionat estava suant. Van ser moments on vaig patir de veritat. 

Quan i a on el cotxe s’aturà? Saps el motiu? Explica’ns el que va passar i com vas sortir de la situació.
Un cop passat el que jo m’imagino que devia ser la línia de foc, el cotxe va perdre potència, però vaig aconseguir arribar fins a uns cent metres del punt quilomètric 772 de la N-II, i aquí el motor es va parar. I amb la inèrcia vaig parar el cotxe al voral i, en intentar tornar a engegar-lo, vaig sentir a uns homes que des de l’altra banda de la carretera em cridaven i feien senyals perquè baixés del cotxe.
En baixar ja vaig sentir la pudor i vaig veure el fum que sortia del compartiment del motor, sort que en uns segons van aparèixer vàries patrulles de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil amb extintors i es van encar-regar d’intentar apagar-ho. Jo, una vegada més m’identifico com a Policia Local de la Jonquera i els comento que entro de servei, que marxo del lloc i que si hi ha quelcom que es posin en contacte amb la Caporal. Suposo que el motiu devia ser que en passar pel mig d’aquelles flames es devia calar foc en alguna part dels baixos o del compartiment del motor del cotxe.

Així vas poder arribar a la Jonquera i incorporar-te per treballar...
Sí, vaig deixar el cotxe en flames en mans de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil i vaig trucar per telèfon als companys que ja estaven de servei perquè em vinguessin a buscar, i així ho van fer. A partir d’aquí ja em vaig incorporar a la meva feina.

Has pogut recuperar el cotxe, que tenim entès que era de la teva xicota?
Sí dies despès vaig anar a Garatge Auto Grues Nadal i vaig poder comprovar els danys i endur-me el cotxe al meu taller de confiança perquè miressin d’arreglar-lo. I sí, efectivament el cotxe era de la meva xicota.

Alguna cosa més per afegir?
Només que espero que tothom s’adoni de les conseqüències que poden comportar determinats actes i/o actituds que a vegades ens poden semblar inofensives.

Ivan Sanz
Setembre de 2012
Info@infojonquera.cat

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article